Sfântul Ierarh Serafim (Sobolev): Să ne curăţim simţirile

Cuvintele: „să ne curăţim simţirile” ne spun nouă că viaţa creştină nu este altceva decât marea noastră nevoinţă în lupta cu patimile şi cu păcatele, nevoinţă în păzirea neabătută şi permanentă a tuturor poruncilor dumnezeieşti.

Este evident că pentru mântuirea noastră nu este suficientă numai credinţa în Hristos cel Înviat, ci trebuie, de asemenea, să urmăm calea cea îngustă, îndurerată şi spinoasă, de care ne-a vorbit Însuşi Hristos: „Şi strâmtă este poarta, şi îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sunt cei care o află” (Matei 7, 14).

(Sfântul Ierarh Serafim (Sobolev) Făcătorul de minuni din Sofia, Predici, Editura Adormirea Maicii Domnului, Bucureşti, 2007, p. 187)

Trebuie să ştim în ce constă mântuirea noastră. În mod obişnuit, mulţi dintre noi caută să acumuleze cât mai multe cunoştinţe lumeşti, profesionale, dar nu se străduiesc să dobândească cunoştinţe despre cel mai important şi esenţial lucru pentru noi, şi anume despre mântuirea noastră. Or, ea constă în nimicirea păcatului strămoşesc al protopărinţilor noştri, mândria, şi în câştigarea de către noi a Harului Sfântului Duh, care era izvorul sfinţeniei şi fericirii primilor oameni în Rai şi pe care le-au pierdut datorită mândriei.

(Sfântul Ierarh Serafim (Sobolev) Făcătorul de minuni din Sofia, Predici, Editura Adormirea Maicii Domnului, Bucureşti, 2007, p. 166)

Sursa: doxologia.ro

Legături:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: