Sfântul Prooroc Daniel sărbătorit la Catedrala Patriarhală
În ziua de cinstire a Sfântului Prooroc Daniel, la 17 decembrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României îşi sărbătoreşte ziua onomastică. Cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Din soborul slujitor au făcut parte: Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, preoţi şi diaconi.
În Catedrala Patriarhală au fost prezenţi membrii Permanențelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părinții protopopi de la cele nouă protopopiate din Bucureşti, Prahova şi Ilfov, profesori de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul şi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Bucureşti, preoți şi credincioși.
Sfântul Prooroc Daniel
Profetul Daniel, din neamul lui David, încă de tânăr a fost dus ca rob în Babilon împreună cu alţi tineri, din porunca lui Nabucodonosor al II-lea (605-562 î.Hr.). A deprins bine limba, scrierea şi toată ştiinţa vremii, dar nu şi-a uitat credinţa strămoşilor. Daniel şi tinerii Anania, Azaria şi Misail au fost puşi în înalte dregătorii la curtea împăratului. Ca dregător, Daniel şi-a dovedit înţelepciunea: a salvat de la moarte pe nevinovata Susana, a tălmăcit visul împăratului despre o statuie care proorocea despre Mesia. Daniel a istorisit în cartea scrisă de el şi despre cei tineri aruncaţi în cuptorul cu foc. A fost cinstit şi de alţi împăraţi din Babilon. Lui Belşaţar, ultimul împărat din neamul caldeilor, i-a tălmăcit arătarea de la Dumnezeu a celor trei cuvinte: „Mene, techel ufarsin”, iar sub împăraţii persani Cirus al II-lea cel Mare şi Darius I a rămas în mare cinste. Nu s-a întors în ţară cu fraţii săi iudei eliberaţi la porunca lui Cirus, pentru că n-a vrut să-i lase singuri pe cei care nu puteau pleca. Atunci a avut şi visul celor şapte săptămâni de ani până la venirea lui Mesia şi, tot atunci, proorocul a fost aruncat în groapa cu lei de unde a ieşit nevătămat. S-a mutat cu pace la Domnul, la adânci bătrâneţi.
–
Sursa: BASILICA.ro
–