SIRIA: Culisele răpirii monahiilor

Culisele răpirii monahiilor

 

igoumeni4

Legături:

* * *

Duminică, 15 decembrie 2013, Publicat: Kathimerini – 14.50

Autor: Stavros Tzimas

Islamiştii rebeli simpatizanţi ai Al Qaeda din organizaţia Al Nasra, care au atacat oraşul creştin Maaloula, din Siria, au născocit o metodă originală pentru a-l cuceri.

Aflându-se la „fundul” unei prăpastii, de pe coastele verticale din jur au rostogolit roţi de maşină umplute cu dinamită şi TNT, care, când au ajuns la marginile fortificaţiilor armatei lui Assad, au explodat aruncând în aer cuiburile de mitraliere şi ucigându-i pe paznici. După aceea au intrat în oraş, singurul loc din lume în care se vorbeşte aramaica, limba lui Hristos, împuşcând, dând foc şi prădând.

„Au distrus bisericile, au luat icoanele şi sfintele vase; Maaloula are multe biserici, ortodoxe şi catolice”, spune într-o convorbire telefonică cu ziarul „K”, sub protecţia anonimatului, un preot elen-ortodox care cunoaşte situaţia.

Agresorii au năvălit în mănăstirea elen-ortodoxă a Sfintei Tecla, unde au forţat 13 monahii şi 3 novice să-i urmeze.

După câteva zile, răpitorii au trimis la Al Jazeera în Qatar o casetă video care le arată pe monahii declarând că au plecat din Maaloula pentru a scăpa de lupte şi că s-au instalat într-o „foarte frumoasă vilă”, unde o duc foarte bine.

„Nu există nicio îndoială că e vorba de răpire şi înregistrarea video este regizată şi că au fost forţate să spună acele lucruri”, spune preotul pentru ziarul „K”.

Un reprezentant al organizaţiei a declarat de altfel că islamiştii pretind ca în schimbul eliberării monahiilor să fie eliberaţi din închisoare mii de suniţi care, după cum susţine, sunt ţinuţi în închisorile regimului Assad.

Răpirea monahiilor de la Sfânta Tecla a venit să se adauge celei a celor doi mitropoliţi, a celui elen-ortodox, Pavel Giatzitzi şi a celui iacobit Ioan Ibrahim, din aprilie trecut, pe drumul dinspre graniţa siriano-turcă către Halep.

Soarta celor doi mitropoliţi este necunoscută de atunci, însă există zvonuri, dar şi o mobilitate care se observă la nivelul serviciilor secrete pe axa Liban – Qatar, cu implicarea desigur a Ligii Arabe şi a ONU, alimentează cercurile bisericeşti şi diplomatice cu un optimism moderat că este posibil să fie în viaţă, deşi răpitorii nu au formulat nicio cerere de răscumpărare a lor, aşa cum se obişnuieşte în astfel de cazuri.

Oraşul – simbol pentru creştinii din Siria şi Orientul Mijlociu, cu cei 3.000 de locuitori, în majoritatea lor creştini ortodocşi şi catolici, Maaloula a devenit o ţintă permanentă pentru extremiştii musulmani suniţi care se luptă să răstoarne regimul şi să instaleze un stat islamic.

Noua răpire în combinaţie cu apelul papei Francisc pentru eliberarea celor 13 monahii, a celor 2 mitropoliţi, dar şi a preotului catolic care a încercat să intervină pentru a-i salva pe cei doi din urmă, au adus în prim plan drama în desfăşurare a prigonirii creştinilor în Siria.    

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi.

2 comentarii la „SIRIA: Culisele răpirii monahiilor”

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: