5 iulie: POMENIREA AFLĂRII MOAŞTELOR SF. SERGHIE DE RADONEJ. SFÂNTUL ARATĂ NEDREPTATEA SINODULUI UNIONIST DE LA FERARA-FLORENŢA ŞI A CELOR ASEMENEA.

 „…Ca sa vada fiii Bisericii Rasaritului ca stilpul lor, cuviosul parintele nostru Serghie, si dupa preaslavirea sa, a aratat ca este nedrept soborul Florentei…”


SFÂNTUL SERGHIE DE RADONEJ
ARATĂ NEDREPTATEA SINODULUI UNIONIST DE LA FERARA-FLORENŢA ŞI A CELOR ASEMENEA

 

 Despre viata cuviosului parintele nostru Serghie si despre multe minuni ale lui, se afla tiparita carte in imparateasca cetate, Moscova, in care intre alte minuni ale sfantului se afla si aceasta: „Dupa sinodul cel din Florenta, unde multime de dreptcredinciosi, arhierei si preoti care n-au vrut sa se uneasca cu ratacirea latineasca (ereziile romano-catolicilor – n.n.), s-au fost pierdut cu felurite chinuri de catre latini (catolici).

Un Presbiter din partile Rusiei celei mari, care mersese la soborul acela, cu Isidor mitropolitul Kievului, cel ce a cazut mai pe urma din dreapta credinta si era numele Presbiterului Simeon – a rabdat multe necazuri si munci in temnita si in obezi, pentru buna credinta, de la mitropolitul Isidor lepadatul. Apoi, scapand din lanturi, s-a sfatuit cu Toma solul Tferschei si au fugit din cetatea latineasca in tara lor. Fiind in mahnire mare si in nepricepere pe cale pentru nelesnicioasa trecere si culcandu-se putin sa se odihneasca, a adormit si a vazut un staret cinstit stand langa el, apucandu-l de mana dreapta si zicandu-i: „Oare te-ai binecuvantat de Marcu Eugenicul episcopul Efesului cel ce a urmat pasilor apostolesti?” Iar el a raspuns: „Am vazut Doamne pe minunatul si tarele barbat acela si m-am bine-cuvantat de dansul”. Apoi staretul a zis: „Binecuvantat este de Dumnezeu omul acela, ca din desertul sobor latinesc nimenea nu l-a invins pe el, nici cu averile, nici cu imbunarile, nici cu ingrozirile chinurilor. Deci, tu invatatura si descoperirea aceea ce ai auzit-o de la fericitul Marcu s-o propovaduiesti oriunde vei merge, la toti dreptii cei ce tin asezamintele sfintilor apostoli si poruncile sfintilor parinti de la cele sapte sinoade, si cel ce are intelegere adevarata, sa nu se amageasca. Iar pentru lungimea si greutatea drumului sa nu va intristati, caci eu sunt nedepartat de voi si va voi trece fara de grija. Acestea si mai multe daca i-a zis cinstitul acela staret, l-a intrebat Presbiterul: „Doamne, spune-mi cine esti tu, ca mi se pare ca esti trimis de Dumnezeu sa ne scoti pe noi deznadajduitii din pamantul acesta strain?” Raspuns-a cel ce se aratase: „Eu sunt Serghie, pe care oarecand m-ai chemat, rugandu-te in rugaciunea ta, si te-ai fagaduit sa vii in manastirea mea. Dupa vedenia aceasta, desteptandu-se preotul, s-a bucurat si a spus impreuna calatorului sau (Toma), cele ce a vazut si a auzit. Si au mers amandoi, veselindu-se in calea lor, si au ajuns degrab prin dumnezeiescul aco-peramant si cu rugaciunile aparatorului sau cuviosului Serghie, sanatosi si fara de bantuiala in partile Rusiei.

Ajutorul si aratarea sfantului povestind, au propovaduit cele auzite de la dansul, descriind pe larg toate cele ce s-au facut la soborul din Florenta.

Aceasta s-a pomenit aici pentru necuviinta vremii de acum, intru care sfanta si dreapta credinta este hulita si prigonita prea mult de latini (catolici). Ca sa vada fiii Bisericii Rasaritului ca stilpul lor, cuviosul parintele nostru Serghie, si dupa preaslavirea sa, a aratat ca este nedrept soborul Florentei. Credinta noastra (dupa Apostolul) consta nu in biruitoarele cuvinte ale intelepciunii omenesti si in aratarea Duhului si a puterii, si nu in intelepciunea si maiestria omeneasca, ci in puterea lui Dumnezeu.

(Din “Vieţile sfinţilor pe septembrie”)

10 comentarii la „5 iulie: POMENIREA AFLĂRII MOAŞTELOR SF. SERGHIE DE RADONEJ. SFÂNTUL ARATĂ NEDREPTATEA SINODULUI UNIONIST DE LA FERARA-FLORENŢA ŞI A CELOR ASEMENEA.

 1. Caliopie

  Roaga-te, Sfinte Serghie si pentru noi, cei impovarati de multe si grele pacate, cerand vreme de pocainta, ca sa trecem nevatamati de diavolii cei infricosatori, care cauta sa ia sufletul nostru si astfel izbavindu-ne de chinurile cele vesnice sa ne facem mostenitori ai imparatiei Ceresti, impreuna cu toti sfintii, care din veac au bineplacut Domnului, Caruia I se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.
  Amin!

 2. Iones

  Ar trebui sa explicati pe intelesul tuturor ce vrea sa spuna Sfantul atunci cand zice „desertul sobor latinesc” este vorba de sinodul papistas,ar fi bine sa adaugati o paranteza pentru ca sa nu se creeze confuzie…

  Si noi suntem latini dar suntem latini ortodocsi…
  Cred ca ar fi bine sa se clarifice aceste lucruri…
  De obicei cand se vorbeste de ortodocsi se face referire numai la rusi (sau poapoarele slave bulgari, sarbi etc ) si/sau la greci.

  Noi suntem singurul popor de ginte latina de credinta Ortodoxa, si cred ca sunten vom raspunzatori pentru asta. Avem o raspundere mare inaintea lui Dumnezeu.

  De aceea trebuie sa stim sa ne promovam sfintii, cultura valorile noastre ca slava Domnului avem destui sfinti si cuviosi in acest popor drept credincios dar nu stim sa ii promovam…

 3. Caliopie

  Dun AGENDA DUHOVNICEASCA sa primim un bun sfat,dand slava lui Dumnezeu pentru toate cele primite,pentru toate,toate,toate.

  Acesta este primul pas al disciplinei practice:

  – Sa primimesti cu mintea incordata si cu gura muta invataturile si poruncile si, pastrandu-le cu grija in inima ta,sa te grabesti mai vartos in osteneala de a le infaptui tu,decat a le cere altora.

  Din aceasta din urma te vei alege cu primejdiile slavei desarte,iar din cea dintai vei recolta roadele stiintei duhovnicesti.

  Hristos in mijlocul nostru!
  Amin!

 4. Anton Ina

  O,Sfinte Serghie,parintele nostru si ocrotitorul SFINTEI ORTODOXII,facatorule de minuni,nu uita pe sarmanii tai pana’n sfarsit si ajuta-ne precum stii ca cel ce ai indraznire catre Imparatul Ceresc,sa fim mantuiti cu totii,spre slava lui Dumnezeu Celui in Sfanta Treime inchinat si cinstit:In Numele Tatalui si Fiului si Sfantului Duh,acum si pururea,amin!

 5. p.George

  Poporul ROMAN (desi latin) s-a nascut si s-a format de la inceput ORTODOX!!! Deci nu mai incape vorba de papistasia „romana” ca atunci cand spui ROMAN spui IMPLICIT si Ortodox! Ca UNII au ales „papistasismul” sunt doar 9%… restul 7% sunt sectari eretici… iar 84% sunt ORTODOCSI! poporul Roman este singurul POPOR NASCUT ORTODOX! Restul s-au convertit…. Cititi ISTORIA!!!!
  Iertati!

 6. Pingback: PELERIN ORTODOX » 25 septembrie: SFÂNTUL SERGHIE DE RADONEJ, VAS ALES AL SFINTEI TREIMI

 7. Pingback: 5 iulie: POMENIREA AFLĂRII MOAŞTELOR SF. SERGHIE DE RADONEJ. SFÂNTUL ARATĂ NEDREPTATEA SINODULUI UNIONIST DE LA FERARA-FLORENŢA ŞI A CELOR ASEMENEA. UN FILM RUSESC DESPRE VIAŢA SF. SERGHIE CU SUBTITRARE ÎN ROMÂNĂ. | Blog de Dogmatică Empirică

 8. Pingback: ACATISTUL SFÂNTULUI CUVIOS SERGHIE DE LA RADONEJ, SFÂNTUL OCROTITOR AL RUSIEI – IC XC NIKA!

Comentariile sunt închise.