Sfințitul Mucenic Grigorie, Luminătorul Armeniei

Sfințitul Mucenic Grigorie, Luminătorul Armeniei

Sfințitul Mucenic Grigorie a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305 d. Hr). Era part după neam, fiul lui Anak și ruda împăratului Armeniei, Kusaró. Pentru că era creștin, Sfântul a fost prins de împăratul Tiridat, suferind multe pedepse și torturi. După o vreme, aflând acesta că Grigorie era și fiul împăratului Anak al Partei, care îl ucisese pe tatăl său, împăratul Kusaró, l-a legat de mâini și de picioare și l-a aruncat într-o groapă adâncă din orașul Artaxá, care era plină cu fiare sălbatice și reptile veninoase.

În acea groapă, Sfântul Grigorie a petrecut vreme de cincisprezece ani, hrănindu-se cu puțină pâine pe care o văduvă evlavioasă i-o aducea pe ascuns.

S-a întâmplat, deci, ca împăratul Tiridat să înnebunească; atât de tare, încât își mânca carnea de pe el și păștea pe munți cu porcii. Sora lui Tiridat, Kusarodúcta, având un vis, a auzit o voce care îi spunea: „Câtă vreme Sfântul Grigorie se află în groapă, Tiridat nu se va însănătoși”.

Voievozii, scoțându-l pe Sfântul Grigorie din groapă – care vreme de cincisprezece ani nu fusese deloc vătămat nici de fiare, nici de reptile veninoase – i-au căzut la picioare și i s-au închinat. Sfântul Grigorie l-a tămăduit pe împăratul Tiridat și l-a botezat împreună cu voievozii și întreg poporul armean.

Sfântul Grigorie, distingându-se prin virtuțile și credința sa înflăcărată în Hristos, a fost hirotonit Episcop al Armeniei celei mari și, după ce a răspândit lumina învățăturii lui Hristos în Armenia și a întemiat Biserica în acea țară, precum și în alte țări, s-a săvârșit în ziua de 30 septembrie a anului 325 d Hr.

Sfântul Grigorie era numit de armeni Ausávoriț, altfel spus, Luminătorul, pentru că i-a condus la credința lui Hristos și a botezat multe mii de oameni. Potrivit Sfântului Nicodim Aghioritul, dumnezeiescul Grigorie l-a botezat pe împăratul Tiridat în râul Eufrat, împreună cu mulți armeni, asirieni și parți, în total peste patru milioane de oameni. Înainte să plece în pustie, Sfântul Grigorie a hirotonit trei episcopi în locul său, pe Olvianó, Euthálio și Vásso. În alte țări și popoare, a așezat alți patru sute de episcopi.

Sfântul Grigorie, Episcopul și Luminătorul Armeniei, a construit trei Biserici în cinstea Sfintei Mucenițe Gaiani și a altor fecioare. Și, desigur, de atunci au fost construite alte multe asemenea Biserici în diferite părți ale Armeniei.

 Sinaxar

http://www.pemptousia.ro/