Sinod Mitropolitan la Reședința Patriarhală

Sinod Mitropolitan la Reședința Patriarhală

Sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, Locţiitorul tronului Cezareei Capadociei şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a întrunit în această dimineață, 19 mai 2014, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti.

Timp de două zile, vor fi analizate mai multe subiecte printre care cel mai important este formularea de observații cu privire la textul regulamentului instanțelor de disciplină și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.

„Accentul principal cade astăzi pe textul regulamentului instanțelor de disciplină și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, text care poate fi modificat, îmbunătățit, ca apoi să devină textul Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei trimis la Cancelaria Sfântului Sinod ca o contribuție din partea Sinodului Mitropolitan”, a spus Preafericirea Sa.

Acest text va fi supus spre aprobare Sfântului Sinod care se va întruni în luna august. În cadrul ședinței mitropolitane vor mai fi definitivate și unele texte liturgice a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Este vorba despre textul pentru slujba Sfinților Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea și definitivarea textelor liturgice, Troparul, Condacul și Sinaxarul, Sfântului Mucenic Efrem cel Nou din Grecia care pentru a fi cinstit într-un mod firesc la noi în România trebuie trecut în calendarul Bisericii noastre, adică trebuie însușit deoarece este o canonizare recent făcută de Patriarhia Ecumenică la cererea Bisericii Ortodoxe din Grecia”.

Tot în cadrul ședinței va fi instituit și Ordinul mitropolitan „Sfântul Neagoe Basarab” și Crucea„Maria Brâncoveanu”, a mai spus Patriarhul României în deschiderea ședinței.

Mitropolitul, împreună cu arhiepiscopii, episcopii, precum şi episcopii-vicari şi arhiereii-vicari de la eparhiile sufragane alcătuiesc Sinodul mitropolitan.

Sursa: basilica.ro