Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei

Cu regret observăm că în sala sinodală, părinţii sinodali nu au în mijlocul lor Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, iar în loc de icoane doar tablouri cu vrednicii de pomenire predecesori. Dar iarăşi, ochiul nostru păcătos observă un televizor, un bibelou, un telefon mobil şi peste tot ziarul „Lumina”… Discutabil decor  pentru un sinod,  fie el şi mitropolitan (n.n.).

La Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei s-au întrunit astăzi, 12 iulie 2011, în şedinţă de lucru.

Pe Ordinea de zi s-au aflat teme precum desemnarea reprezentanţilor Mitropoliei în Consistoriul Superior Bisericesc, dar şi modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Casei de Ajutor Reciproc a clerului. După cum informează Radio TRINITAS, în deschiderea şedinţei de lucru, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat ordinea de zi: „Este necesară participarea fiecărei eparhii la redactarea unui nou regulament al caselor de ajutor reciproc şi suntem bucuroşi că mai multe eparhii au trimis amendamente, au făcut observaţii, care vor fi trimise la Comisia pentru Statut şi Regulament. De asemenea, suntem bucuroşi că pe ordinea de zi se află înfiinţarea de noi mănăstiri care înseamnă încurajare atât pentru viaţa bisericească, cât şi pentru activitatea misionară a fiecărei eparhii. Însă, avem şi regretul că pe ordinea de zi se află unele cazuri de indisciplină a clerului care sunt de competenţa Consistoriului mitropolitan şi a Sinodului mitropolitan”.

După cum ne informează TRINITAS TV, Patriarhul României a mulţumit cu acest prilej eparhiilor din cadrul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei pentru sprijinul constant acordat Centrului de Presă „BASILICA”.

„Multele activităţi ale Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei se văd şi în faptul că toate eparhiile acestei mitropolii susţin activitatea misionară a Patriarhiei, mai ales activitatea Centrului de Presă Basilica”, a spus Preafericirea Sa.

Mitropolia Munteniei şi Dobrogei are în componenţă un număr de 10 eparhii: Arhiepiscopia Bucureştilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviştei, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, Episcopia Giurgiului şi Episcopia Tulcii.

Sursa:http://www.basilica.ro/ro/stiri/sinodul_mitropolitan_al_mitropoliei_munteniei_si_dobrogei_3863.html