Siria: Rebelii au distrus Biserica Sfinţii Serghie şi Vah din Maaloula

Siria: Rebelii au distrus Biserica Sfinţii Serghie şi Vah din Maaloula

Rebelii au distrus Biserica Sfinţii Serghie şi Vah din Maaloula, furând şi distrugând icoane cunoscute în întreaga lume.

Această biserică a fost construită la începutul secolului al IV-lea în cinstea creştinilor executaţi pentru credinţa lor. În ultimul timp, aici era o mănăstire de călugăriţe, însă, odată cu apariţia în zonă, acum o lună, a rebelilor din gruparea teroristă Al-Nusra, călugăriţele s-au refugiat la Mănăstirea Sfintei Tecla, unde în prezent se ascund de rebeli împreună cu 40 de copii orfani. La această mănăstire nu se poate ajunge din cauza lunetiştilor, care nu-i cruţă nici chiar pe ziarişti.

“Vina” Bisericii Sfinților Serghie şi Vah a fost că se situa în imediata apropiere de hotelul “Safir”, care era folosit pentru odihna pelerinilor creștini și turiști, iar apoi ocupat drept poziție a extremiștilor islamici. Armata siriană a egalat hotelul cu pământul, dar militanții se ascund în continuare în subsoluri și peșterile din apropiere.

Au fost pierdute pentru totdeauna icoana unică a Sfinților Serghie şi Vah, pictată în secolul al XIII-lea, care era situată chiar la intrare. S-a distrus iconostasul și icoana sa centrală pictată în secolul al XVIII-lea, icoanele Maicii Domnului și a lui Hristos. Nu mai există altarul consacrat Sfinţilor Serghie şi Vah.

Este dificil de precizat cât timp și efort le va trebui cercetătorilor pentru a stabili prejudiciul, dar şi după opinia unui amator, biserica nu mai este recuperabilă.

traducere pentru ortodox.md

sursa pravoslavie.ru

%d blogeri au apreciat: