Slujba cuviosului Părintelui nostru Nicolae Cabasila

Slujba cuviosului Părintelui nostru Nicolae Cabasila

*

Kabasilas

Slujba sfântului cuviosului Părintelui nostru
Nicolae Cabasila-Chamaetos

alcătuită în Sfântul Munte
de monahul Gherasim Mikrayannanitou

traducere şi adaptare diac. Ioan I. Ică jr

Iunie 20

Pomenirea sfântului cuviosului Părintelui nostru Nicolae Cabasila

La Vecernie

După Psalmul 103 și „Fericit bărbatul”, la „Doamne, strigat-am” pune stihiri pe șase și cântă următoarele Prosomii

glas 2 „Când de pe lemn”

Vlăstar duhovnicesc din rădăcină de neam bun te-ai arătat cu adevărat, fericite Nicolae, și prin plugăria mai bună lui Hristos strălucită rodire ai adus dumnezeieștile izbânzi de viaţă în virtute și cuvânt dumnezeiesc. Şi acum cu îngerii dănțuind și de viața fără de sfârșit desfătându-te, pomeneşte-ne pe noi, cei ce te pomenim pe tine.

Prea ales ajungând prin cuvânt, prin înțelepciune îmbelșugată și viețuire luminoasă, cuvioase, te-ai arătat preadumnezeiesc cunoscător al tainei harului și de toți cinstit ca întărire a dogmelor ortodoxe și gură dumnezeiască. De aceea ca pe o călăuză de Dumnezeu grăitoare te cinstește toată Biserica lui Hristos pe tine, sfinte Nicolae.

Cu limbă de Dumnezeu mișcată îmbogățindu-te, povățuitor de viață în virtute ai fost văzut, Nicolae, căci prin cuvântul tău, cuvioase, arăți după nume harurile și răsplătirile biruinței celei din faptele credinței. De aceea ca pe un dumnezeiesc dascăl și arătător al tainei slavei dumnezeiești credincioșii pe tine te lăudăm în cântări.

Ambrozie dulce şi nectar fără materie curge de pe buzele tale cuvântul mântuitor, părinte Nicolae, veselind pururea gândul credincioşilor şi veştejind toată amărăciunea patimilor; căci tu în Hristos Mântuitorul grăieşti şi de dumnezeiască luminare umpli pururea inimile noastre.

Vas al virtuții dovedindu-te, rănit fiind cu dorul cel sfânt, părinte Nicolae, tuturor te-ai arătat cinstit prin viața ta: împăraților și stăpânitorilor, străinilor și pământenilor, ca unul atotîndumnezeit; căci ca un înțelept ager la minte și ca un arătător al bunei-cinstiri ne dăruieşti tuturor cele mântuitoare.

Cu dumnezeiasca lumină strălucit fiind, în Tesalonic, patria ta, și mai apoi în cetatea sfântului Constantin ai luminat cu darurile tale, înțelepte, bucurându-le şi dându-le să culeagă roade preadulci slăvind pe Hristos; căci în ele ai arătat în multe feluri bogăția dumnezeiescului har sălășluit întru tine.

Slavă, glas 8

Câştigând înțelepciunea cea din afară, comoară a cunoştinţei de sus te-ai arătat prin curată viața ta, de Dumnezeu cugetătorule Nicolae; căci în povățuirea Domnului fiind crescut, ai ales ce e mai bun și ai iubit să fii împreună cu Dumnezeu disprețuind toate cele ce trag în jos; și cu dumnezeiasca voință îndreptându-ți viața, prin cuvântul harului te-ai arătat întru toate călăuză sigură pe cărările bunei-cinstiri; de aceea între sfinți a ajuns moștenirea ta și bunătăților veșnice te-ai făcut părtaș rugându-te pentru noi pururea.

Și acum, același glas

Cine nu te va ferici pe tine, preasfântă Fecioară…

 Intrare, Lumină lină, prochimenul zilei, și paremiile:

Din Înțelepciunea lui Solomon 3, 1-9

Sufletele drepţilor sunt în mâna lui Dumnezeu şi chinul nu se va atinge de ele. În ochii celor fără de minte, drepţii sunt morţi cu desăvârşire şi ieşirea lor din lume li se pare mare nenorocire. Şi plecarea lor dintre noi, un prăpăd, dar ei sunt în pace. Chiar dacă, în faţa oamenilor, ei au îndurat suferinţe, nădejdea lor este plină de nemurire. Şi fiind pedepsiţi cu puţin, mare răsplată vor primi, căci Dumnezeu i-a pus la încercare şi i-a găsit vrednici de El. Ca pe aur în topitoare, aşa i-a lămurit, şi ca pe o jertfă de ardere întreagă i-a primit. Străluci-vor în ziua răsplătirii şi ca nişte scântei care se lasă pe mirişte, aşa vor fi. Judeca-vor neamurile şi stăpâni vor fi peste popoare şi Domnul va împărăţi întru ei, în veci. Ei vor înţelege adevărul, ca unii care şi-au pus încrederea în Domnul; cei credincioşi vor petrece cu El în iubire, căci harul şi îndurarea sunt partea aleşilor Lui.

Din Pildele lui Solomon 10, 13-32

Pe buzele omului priceput se află înţelepciunea; toiagul este pentru spatele celui lipsit de chibzuinţă. Cei înţelepţi ascund ştiinţa, iar gura celui fără de socotinţă este o nenorocire apropiată. Cel ce păzeşte învăţătura apucă pe calea vieţii, iar cel ce leapădă certarea rătăceşte. Mulţimea cuvintelor nu scuteşte de păcătuire, iar cel ce-şi ţine buzele lui este un om înţelept. Limba omului drept este argint curat, dar inima celor fără de lege este lucru de puţin preţ. Buzele celui drept călăuzesc pe mulţi oameni, iar cei nebuni mor din pricină că nu sunt pricepuţi. Precum trece furtuna, aşa piere şi cel fără de lege, iar dreptul este ca o temelie neclintită. Nădejdea celor drepţi este numai bucurie, iar nădejdea celor păcătoşi sfârşeşte în rău. Gura celui drept rodeşte înţelepciune, iar limba urzitoare de rele aduce pierzare. Buzele celui drept cunosc bună voirea, iar gura păcătoşilor strâmbătatea.

Din Înțelepciunea lui Solomon 4, 7-15

Dreptul de va ajunge să se sfârșească dă de odihnă. Bătrâneţile cinstite nu sunt cele aduse de o viaţă lungă, nici nu le măsori după numărul anilor. Înţelepciunea este la om adevărata cărunteţe şi vârsta bătrâneţilor înseamnă o viaţă neîntinată. Plăcut fiind lui Dumnezeu, Domnul l-a iubit şi, fiindcă trăia între păcătoşi, l-a mutat de pe pământ. A fost răpit, ca răutatea să nu-i schimbe mintea sa, înşelăciunea să nu-i amăgească sufletul. Căci vraja viciului întunecă cele bune şi ameţeala poftei schimbă gândul cel fără de răutate. Ajungând curând la desăvârşire, dreptul a apucat ani îndelungaţi. Sufletul lui era plăcut lui Dumnezeu, pentru aceasta Domnul S-a grăbit să-l scoată din mijlocul răutăţii. Neamurile văd, dar nu pricep nimic şi nu-şi bat capul cu aşa ceva, că adică harul lui Dumnezeu şi mila Lui sunt cu aleşii Săi şi că poartă grijă de sfinţii Săi.

 La Litie, idiomelele

glas 1

Frumoasă şcoală având, ai dus după lege și lupta virtuții, de Dumnezeu purtătorule Nicolae, căci din copilărie iubind înțelepciunea, prieten al lui Dumnezeu te-ai arătat, iar El te-a împodobit cu cununa harurilor Lui; și ales ajungând prin faptelor tale de virtute, cu sfințenie viața ți-ai săvârșit și cu popoarele îngerilor te-ai unit; împreună cu ele te roagă pentru cei ce te cinstesc pe tine.

glas 2

Din rădăcină bine-credincioasă odrăslind, pom roditor te-ai arătat, înflorit cu adăpări tainice și împodobit cu laurii ostenelilor înfrânării, Nicolae cuvioase; căci cu gândirea la cele mai bune gătindu-ți mintea marea te-ai făcut cu covârșirea înțelepciunii, fiind drept cu inima și smerit cu duhul; și slăvind pe Hristos cu purtările virtuţii, slăvit eşti de El în viața cea fără sfârșit, căreia fie să ne învrednicim și noi, cei ce cinstim pomenirea ta.

glas 3

Cu viață de virtute luminându-ți sufletul, arătător al tainei virtuții te-ai arătat și învățător a toată buna-cinstirea, Nicolae atotînțelepte; căci glas dumnezeiesc de cugetare dumnezeiască te-ai văzut izvorând tuturor cuvintele mântuirii, ca David arătând acrivia dogmelor ortodoxe în adunarea celor cuvioși, organ făcându-te al Duhului; iar noi povățuiți fiind de cuvintele tale, prăznuim cu vrednicie sfântă pomenirea ta.

glas 4

Cu viață răpită în Dumnezeu, cu limbă dumnezeiască și multă înțelepciune descoperi comorile vieții ascunse în Hristos și lămurești cuvântul Evangheliei, de Dumnezeu grăitorule Nicolae. Şi acum, părinte cuvioase, mijlocește la Hristos Dumnezeu, rugămu-ne, să ne izbăvim de amenințarea cutremurului și să se mântuiască sufletele noastre.

Slavă, același glas

Ca pe un dascăl dumnezeiesc și ritor de Dumnezeu înțelepțit toată Biserica lui Hristos să-l cinstească pe cuviosul Părintele nostru Nicolae, căci cuvânt drept izvorăşte din belșug ca o apă săltătoare spre viață veșnică; și adăpând ţarinile cele cuvântătoare spre bună rodire duhovnicească, în cuvioșie și înfrânare viața şi-ai săvârșit, și sălășluindu-se acum întru strălucirile sfinților, mijlocește neîncetat pentru sufletele noastre.

Și acum, a Născătoarei

Din tot felul de primejdii…

 La stihoavnă aceste stihiri prosomii

glas 1 „Slăviții mucenici”

Mare înțelept, vestit în cuvintele tale și foarte apropiat împăraților ai fost văzut, părinte Nicolae, ca un adevărat slujitor al lui Hristos, Împăratul făpturii; pe Care roagă-L să dăruiască sufletelor noastre pace și mare milă.

Stih: Cinstită este înaintea Domnului moartea…

Cugetând pururi, părinte Nicolae, la Legea sfântă a lui Dumnezeu, ți-ai sfințit mintea și inima, și vas preacinstit al luminărilor dumnezeiești te-ai arătat, luminându-i pe toți cu de Dumnezeu grăitoarele tale cuvinte și la viața de sus ducându-i.

Stih: Fericit bărbatul cel ce se teme de Domnul…

Odraslă frumos înflorită și laudă a Tesalonicului te-ai văzut, părinte Nicolae, de care te cinstește acum și cu credință strigă: Păzește orașul tău împreună cu mucenicul Dimitrie din toată nevoia și din cumplita surpare a înfricoșătoarei zguduiri a cutremurului ce ne amenință.

Slavă, glas 8

Îndrăgostit din copilărie de înțelepciune te-ai arătat mai presus de bătrâni, cuvioase Nicolae, și cu viață de cuviință lucrându-o, te-ai desfătat din belșug de darurile ei cele bune, iscusit în cuvânt te-ai arătat și călăuză spre cele mai bune te-ai făcut. Și acum bucurându-te după vrednicie de desfătarea cea de sus, roagă-te pentru cei ce te cinstesc pe tine.

Și acum, a Născătoarei

Stăpână, primește…

Acum slobozește, Sfinte Dumnezeule și Troparul, glas 4

Dumnezeiesc învățător al vieţii în Hristos, înțelept povățuitor al dogmelor credinței și pildă a virtuților sfinte ai luminat în lume prin viață și cuvânt, Nicolae cuvioase. Drept pentru care cu slava ta lăudându-ne acum, credincioşii, prăznuim cu dor preacinstită pomenirea ta.

Al Născătoarei

Taina cea din veac ascunsă…

Apolis

La Utrenie

După prima catismă din Psaltire, sedealna glas 1 „Mormântul Tău, Mântuitorule”

Cu dumnezeiască înțelepciune împodobit fiind, de Dumnezeu grăitorule, vas al dumnezeieștii înțelepciuni te-ai arătat țâșnind tuturor învățături care veselesc inima, părinte; de aceea prăznuim dumnezeiască pomenirea ta şi cu cântări te cinstim, Nicolae cuvioase.

A Născătoarei

Născând cu trup pe Cuvântul cel mai presus de dumnezeire, ai îndumnezeit firea noastră, Fecioară; de aceea ca pe o pricină a mântuirii te slăvim și strigăm ție: Izbăvește-ne de greaua uneltire a celui viclean cu mijlocirile tale, Născătoare de Dumnezeu.

După a doua catismă, sedealna glas 5 „Pe Cuvântul Cel împreună fără de început”

Cu înfrânare împodobindu-ți viața, dumnezeiască pildă de virtute te-ai arătat și înțelept povățuitor al dumnezeieștii credințe; de aceea ca pe un sfânt cunoscător al tainei dogmelor celor drepte te cinstim, Nicolae, și săvârșind pomenirea ta slăvim pe Hristos Domnul.

A Născătoarei

Purtând în pântec cu trup pe Cuvântul Cel mai presus de ființă spre mântuirea noastră, ne-ai înnoit în chip de negrăit, Curată de Dumnezeu Născătoare Pururea Fecioară, și ne-ai înălțat la Împărăția cea nestricăcioasă pe noi care slăvim taina Celui născut din tine, Fecioară.

După Polieleu, sedealana glas 4 „Cel ce Te-ai înălțat pe cruce”

Prin virtute și viețuire fără prihană slujind lui Dumnezeu cu adevărat, te-ai arătat apărător al Bisericii, cuvioase Nicolae; iar Tesalonicul și Bizanțul cu strălucită gură împreună mărturisesc tale bogăția neîntrecută a înțelepciunii tale în Hristos și cinstesc sfântă pomenirea ta.

A Născătoarei

Făcătorul și Stăpânul a toate făcându-Se trup din preacuratul tău sânge pentru nemăsurata îndurare a milei, Stăpână, apărătoare și acoperământ al lumii te-a arătat; drept aceea pururea alergăm la tine și strigăm: Izbăvește-ne de venirea peste noi a celor cumplite și de toată vătămarea, atotlăudată Fecioară.

Antifon 1 al glasului 4 și prochimenul

Cinstită este înaintea Domnului moartea cuviosului Său

Stih: Fericit bărbatul cel ce se teme de Domnul.

Evanghelia după Matei, caută pe 5 decembrie

Zis-a Domnului ucenicilor Săi: „Datu-Mi-s-au toate…”

Psalmul 50, SlavăPentru rugăciunile cuviosului…

Și acum, Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu…

Miluiește-mă, Dumnezeu, după mulțimea milei Tale…, Idiomelă glas 8

Cu înfățișările virtuților tale realcătuindu-ți chipul sufletului, prin unire cu Dumnezeu cunoscător al tainei celor mai presus de minte te-ai făcut, Nicolae cuvioase; căci sălășluindu-se întru tine lucrarea Treimii Sfinte, dumnezeiesc povățuitor al dreptei-credințe te-a arătat, dând tuturor cuvânt de mântuire și mijlocind pentru sufletele noastre.

Preotul: Miluiește, Dumnezeule, poporul Tău…

După care canoanele,

al Născătoarei de Dumnezeu și al cuviosului cu acrostih:

„Lui Nicolae laudă-i cânt; al lui Gherasim.”

Cântarea 1, glas 2, „Veniți, popoare”

Cu luminarea strălucirii celei în Trei Sori luminat fiind cu lucrare dumnezeiască, părinte Nicolae, lumină dumnezeiască cere pentru mine ca să laud vrednică de laudă pomenirea ta.

Pom cu multe flori și bună-mireasmă din rădăcină cu bun nume ai fost văzut, cuvioase, și ai adus Bisericii lui Hristos mireasma cea mai bună a înțelepciunii, părinte.

La legea lui Dumnezeu cugetând din tinerețe, ai omorât toate săltările trupului și mintea ta gânditoare la Dumnezeu de dragostea Atotțiitorului o ai lipit.

Al Născătoarei

Ca să cheme din nou la nestricăciune Domnul, din tine, Preacurată, S-a întrupat neschimbându-Și ființa și S-a văzut de oameni îndoit în fire pentru milă.

Cântarea 3 „Pe piatra credinței”

De prihana patimilor curățindu-ți sufletul, vas de mângâiere te-ai arătat, părinte Nicolae, strigând prin înfrânarea ta: Nu este sfânt afară de Tine, Iubitorule de oameni, și nu este drept afară de Tine, Doamne.

Sursa şi continuarea: http://www.pemptousia.ro/2013/06/slujba-sfantului-cuviosului-parintelui-nostru-nicolae-cabasila/#sthash.I55Dvvko.dpuf