STATUS – UPDATE de pe blogul PRESA ORTODOXĂ DE LIMBĂ GREACĂ

STATUS – UPDATE de pe blogul PRESA ORTODOXĂ DE LIMBĂ GREACĂ

În cursul zilei de ieri, Gheronda Efrem a părăsit Sfântul Munte sub escortă, fiind dus la Atena. În jurul orei 8 seara a juns la Curtea de Apel, pentru aducerea la cunoştinţă a mandatului de arestare, unde a fost întampinat şi susţinut de câteva sute de oameni, cu lumânări şi pancarte de protest. A fost dus apoi la Poliţie, unde îl aşteptau altă mulţime de oameni. A înnoptat în arest. Astăzi de dimineaţă o nouă demonstraţie de protest a avut loc în faţa închisorii Korydallos, unde a fost mutat Gheronda Efrem. Ieri, până şi pe autostrada Thessalonic-Atena erau oamenii adunaţi în dreptul oraşelor mai mari, pentru a fi prezenţi la trecerea coloanei de maşini şi a-i striga “Axios” (Vrednic !).

Gheronda Efrem a făcut o scurtă declaraţie ieri: “Nu îmi pare rău pentru necazul meu. Sunt monah şi toate le port. Îmi pare, însă, foarte rău pentru că adevărul şi dreptatea suferă”.

Un amănunt interesant: poliţiştii care l-au păzit pe Gheronda Efrem “să nu fugă” din Mânăstire, au fost hrăniţi şi găzduiţi de Mânăstire, vreme de 3 zile.

Puteţi vedea secvenţe de la întâmpinarea de la Curtea de Apel aici.

________________________

Până acum, şi-au manifestat suspiciunea faţă de decizia de detenţie preventivă Arhiepiscopul Atenei, Ieronim, şi Ierotheos Vlachos, Mitropolitul de Nafpaktos.

Suportul făţiş faţă de Egumen l-au declarat următorii Mitropoliţi: Athanasie de Limassol, Serafim al Pireului, Anthimos al Thessalonicului, Nikolaos Mesogaias, Hrisostom al Patrei, Pavlos al Siatistei, Nikolaos Fthiotidos, Iosif Proikonissou, Andreas de Konitza, Nectarie de Kerkyra, Prokopie de Kavala, Pavlos al Glifadei, Pantelimon de Antinoe (Patr. Alexandriei) precum şi mulţi egumeni si monahi, aghioriţi, greci şi străini, dintre care se remarcă Egumenul Mânăstirii Sf. Augustin de Ippona şi Sf. Serafim de Sarov, Arhim. Nektarios Mulatziotis şi protoprezbiterul prof. dr. Gheorghios Metallinos, monahul Moise Aghioritul, dar şi laici, precum prof. dr. Ioannis Konidaris, omul de afaceri Konstantinos Loulis, fostul prim ministru Konstantin Mitzotakis, liderii partidului L.A.O.S şi mulţi ziarişti şi bloggeri cunoscuţi.

Asociaţia rusă Sf. Andrei, cea care l-a invitat în Rusia pe Egumen, împreună cu Sfântul Brâu, a făcut un apel către toate Patriarhiile Ortodoxe în sprijinul său, în vreme ce Patriarhia Rusă a condamnat decizia justiţiei elene, considerând-o “o sălbăticie nemaiîntâlnită”. În România nu există încă o notă oficială, nici din partea Patriarhiei, nici din partea Mitropoliei Moldovei, Arhiepiscopiei Clujului ori Tomisului, acolo unde sunt oameni care s-au bucurat de suportul Egumenului.

Singurul care poate schimba situaţia din punct de vedere juridic este Preşedintele Areopagului, d-na Rena Asimakopoulou, care se poate autosesiza. Din comisia de judecată (compusă din 4 membri) care l-a condamnat pe Gheronda Efrem făceau parte 2 femei. Ceilalţi doi membri încă nu sunt cunoscuţi nominal.

Sursa: http://presaortodoxa.wordpress.com/2011/12/26/status/