Stenograma întâlnirii Preşedintelui Federaţiei Ruse V.V. Putin cu Preafericitul Patriarh al Ierusalimului Teofil şi Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril

Stenograma întâlnirii Preşedintelui Federaţiei Ruse V.V. Putin cu Preafericitul Patriarh al Ierusalimului Teofil şi Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril

 

27 mai 2013 a. 19:00

La 27 mai 2013 Preşedintele Federaţiei Ruse V.V. Putin s-a întâlnit la reşedinţa sa în Soci cu Preafericitul Patriarh al Ierusalimului şi al Întregii Palestine Teofil III şi Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii Chiril.

V. Putin: Sanctitatea Voastră! Preafericirea Voastră! Înaltpreasfinţia Voastră!

Vreau să salut oaspeţii noştri, să le mulţumesc pentru faptul că au acceptat propunerea Preafericitului Patriarh şi azi au veni la noi în ospeţie.

Vreau încă odată să vă mulţumesc, Preafericirea Voastră, pentru susţinerea iniţiativei noastre cu privire la construcţia casei pentru pelerini în Iordania, lângă râul Iordan.

Noi avem relaţii foarte bune cu Ierusalimul. Foarte mulţi pelerini ruşi vin în vizită pe Pământul Sfânt. Este tradiţională prezenţa Bisericii Ortodoxe Ruse a Patriarhiei Moscovei în acele locuri. Mi-e foarte plăcut că astfel de relaţii bune s-au format între cele două Biserici–Surori.

Suntem întotdeauna bucuroşi să vă vedem, Preafericirea Voastră. Sper să vă văd şi în zilele sărbătoririi aniversării a 1025 de ani de la Creştinarea Rusiei. Vrea să vă doresc un sejur interesant şi util pe pământul Rusiei.

Preafericitul Patriarh Teofil III: Vă mulţumesc foarte mult.

Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril: Aş vrea să mă asociez, Vladimir Vladimirovici, şi să mulţumesc cordial pentru posibilitatea organizării acestei întâlniri care, neîndoielnic, va contribui la întărirea relaţiilor dintre Patriarhia Ierusalimului şi Patriarhia Moscovei, şi eu cred că va contribui la acele bune intenţii, pe care Rusia le înfăptuieşte în scopuri paşnice în Orientul Apropiat, deoarece este foarte important ca şi cercurile bisericeşti, de asemenea, să participe la desfăşurarea procesului paşnic, contribuind la instalarea păcii şi dreptăţii într-o parte foarte importantă a globului pământesc, sfinţit de paşii Domnului şi Mântuitorului nostru.

Preafericitul Patriarh Teofil III: Excelenţa Voastră, domnule Preşedinte!

Pentru noi este o mare bucurie şi cinste, noi simţim emoţie cu confratele meu de pe urma întâlnirii în ospeţie la Dumneavoastră.

Noi am sosit încoace la invitaţia Sanctităţii Sale Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii Chiril în cadrul vizitei noastre paşnice, pe care o înfăptuim la Biserica Ortodoxă Rusă frăţească şi la poporul rus ce este cu noi de aceeaşi credinţă.

Pentru noi este o vizită foarte importantă. Noi o privim, de asemenea, ca fiind una istorică. Această vizită este o pecete, care consfinţeşte acele relaţii bune, care există între poporul cuvios rus şi poporul cuvios al Palestinei.

Dumneavoastră ştiţi ce importanţă enormă o are luminosul oraş Ierusalim atât pentru Biserica Ortodoxă Rusă, pentru poporul rus, cât şi pentru noi înşine. Aş vrea să vă mulţumesc, domnule Preşedinte, în numele tuturor creştinilor din Iordania, Palestina, precum şi în numele frăţiei Sfântului Mormânt pentru acel interes activ, pe care îl manifestaţi pentru Pământul Sfânt şi sfintele relicve, ce se află acolo, şi în special pentru contribuţia Dumneavoastră la cauza păcii în Orientul Apropiat, în regiunea noastră.

Vizita Dumneavoastră recentă în Israel, Palestina şi Iordania a avut o importanţă istorică enormă nu doar din punctul de vedere politic, dar şi din punctul de vedere religios. Noi întotdeauna ne rugăm pentru Dumneavoastră, să ştiţi despre aceasta, deoarece recunoaştem rolul pe care îl deţineţi în conducerea marelui popor rus, precum şi în funcţie de conducător, care apără valorile general-umane şi ortodoxe. Vă mulţumesc enorm de mult pentru aceasta!

V. Putin: Mulţumesc.

<…>

Kremlin.ru/Patriarchia.ru