Predica Preafericitului Patriarh Chiril, ţinută de pe treptele catedralei maritime „Sfântul ierarh Nicolae” din Krondştadt

Predica Preafericitului Patriarh Chiril, ţinută de pe treptele catedralei maritime „Sfântul ierarh Nicolae” din Krondştadt

 

La 28 mai 2013, după oficierea cinului sfinţirii mari a catedralei maritime „Sfântul ierarh Nicolae Făcătorul de Minuni” în Kronştadt, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii Chiril s-a adresat cu un discurs către militarii şi  locuitorii oraşului.

Stimată Svetlana Vladimirovna! Stimate comandante-şef al Flotei militare maritime amiralul V.V. Cirkov! Stimate Alexandr Dmitrievici Beglov! Înaltpreasfinţiile şi Preasfinţiile Voastre! Aş vrea să adresez cuvinte speciale de salut către Preafericirea Sa, Preafericitul Patriarh al Ierusalimului şi al Întregii Palestine Teofil, care azi a fost prezent şi a participat la un eveniment minunat – sfinţirea bisericii! Dragi militari! Dragi locuitori ai Kronştadtului!

Noi deja am vorbit despre faptul că azi este un eveniment istoric. Cât este de minunat că acest eveniment este legat de creare, dar nu de distrugere. Doar în memoria noastră se păstrează evenimente istorice, legate de distrugere. Au fost bătălii mari, în care noi am biruit, însă în acele bătălii mureau oamenii, erau distruse monumentele, se nimiceau vieţi omeneşti. Deseori biruinţa este legată de distrugeri şi lucrul acesta îl cunosc bine militarii.

Însă există victorii uimitoare, care sunt legate de făurire. Şi astăzi avem o astfel de victorie – noi am refăcut din neant pur şi simplu o biserică măreaţă, principala catedrală a Flotei militare maritime a Rusiei, aici, în Kronştadt, pe un loc istoric, am restabilit ceea ce, s-ar părea, nu putea fi restabilit. Astăzi această biserică demonstrează nouă tuturor măreţia şi frumuseţea duhului oamenilor ortodocşi, a duhului Rusiei.

La această biserică şi-au dat jurământul marinarii noştri militari. Sper că aşa va fi şi în viitor, că această catedrală va fi locul de concentrare a vieţii duhovniceşti a florei militare maritime a Rusiei. Anume de la această biserică se porneau în călătorii îndepărtate, inclusiv  la acţiuni  militare, marinarii noştri militari, mulţi dintre care nu s-au întors la Kronştadt, dar care au arătat fapte de eroism, fidelitate fără preget Rusiei. Aşa a fost şi în anii grei ai războiului ruso-japonez, şi în toate războaiele ulterioare din secolul al XX-lea.

Îl rugăm pe Domnul şi sperăm la faptul ca niciodată marinarii noştri militari să nu plece la luptă, dar să fie trimişi cu alte misiuni, la manevre, ca să-şi menţină nivelul militar profesional, pentru ca Flota militară maritimă a Rusiei întotdeauna să fie la straja hotarelor sfinte ale Patriei noastre, a fraţilor şi surorilor noastre, a aliaţilor noştri, a popoarelor frăţeşti.

Aş vrea încă odată să mulţumesc Ministerului apărării Federaţiei Ruse şi ministrului Serghei Cujughetovici Şoigu, comandantului-şef  al Forţelor militare maritime pentru acel ajutor, care a fost acordat la restaurarea acestei biserici.

De acum înainte biserica va aparţine Flotei militare maritime a Rusiei. Aici vor fi oficiate servicii divine pentru sănătate şi odihnă – pentru sănătatea celor care acum slujesc în flotă Rusiei și pentru odihnă celor care şi-au dat viaţa pentru Patrie. Noi credem şi sperăm că împreună cu renaşterea acestui sfânt lăcaş va renaşte li duhul adevărat al militarilor noştri, care se urcă către strămoşii noştri mari – la Alexandru Nevski, Dmitrii Donskoi, amiralii Nahimov, Kornilov şi Uşakov, la Suvorov, Kutuzov, la mareşalul Jukov. Anume acest măreţ duh al ostaşilor şi conducătorilor lor prezintă puterea invincibilă a Rusiei.

Chem binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor participanţilor ai acestui miting solemn în legătură cu un eveniment de importanţă deosebită – sfinţirea principalei biserici militare a marinarilor Federaţiei Ruse – catedrala „Sfântul ierarh Nicolae Făcătorul de Minuni” în Kronştadt.

Hristos a Înviat!

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii