Suspendat pentru că a celebrat o Liturghie cu temă fotbalistă

Suspendat pentru că a celebrat o Liturghie cu temă fotbalistă

  

        21.07.2010, Amsterdam (Catholica) – Pr. Paul Vlaar, preot din Dieceza de Haarlem-Amsterdam, Olanda, a fost suspendat săptămâna trecută după o Liturghie cu temă fotbalistă pe care a prezidat-o (vezi materialul video asociat), considerată de Episcopul său ca nerespectuoasă faţă de Euharistie. Purtătorul de cuvânt al Diecezei, Wim Peeters,a explicat că a mai primit anterior avertismente pentru iniţiative frivole.

        Episcopul Joseph Punt de Haarlem-Amsterdam l-a suspendat pe pr. Vlaar pentru “lipsa de respect faţă de sfinţenia Euharistiei”, după celebrarea Liturghiei în 11 iulie – când a avut loc finala Cupei Mondiale între Spania şi Olanda – în ornate portocalii. A început Liturghia cu un fluier de arbitru, iar altarul l-a avut decorat cu flori şi lumânări în aceleaşi culori ale echipei naţionale. Muzica folosită la Liturghie nu a avut de-a face nimic cu celebrarea euharistică. Presa internaţională, preluând ştirea, a subliniat “stupiditatea” deciziei de suspendare a preotului, citându-i pe credincioşii din acea parohie, care au apreciat celebrarea. Serviciul de ştiri al Conferinţei Episcopale Olandeze a scris însă de “indignarea” provocată de celebrarea profanatoare a Liturghiei. “În trecut au mai fost ocazii când pr. Vlaar a folosit lucruri din afara Liturghiei pentru a atrage atenţia credincioşilor”, a declarat purtătorul de cuvânt diecezan pentru CatholicNewsAgency, recunoscând că este “foarte creativ la acest capitol”.

       Acesta a continuat: “Episcopul nostru i-a spus însă cu repetate ocazii că nu poate să amestece Sfânta Liturghie cu lucruri ce nu îi sunt proprii acesteia. Poţi să te foloseşti de anumite lucruri pentru a atrage atenţia, dar sunt unele lucruri ce se fac doar în afara bisericii.” Peeters a dat exemplul obiceiului din Europa de nord de binecuvântare a animalelor la început de vânătoare. Preoţii ţin adesea astfel de ceremonii în afara bisericii, doar pr. Vlaar a permis şoimi în biserică. Despre Liturghia cu temă fotbalistică a spus că “nu este proprie deoarece este o profanare”. “Acesta este motivul pentru care Episcopul i-a spus să îşi ia câteva luni pentru reflecţie. În aceste luni el este suspendat, neavând voie să administreze Sacramente. Va merge într-o mănăstire pentru un timp de reflecţie, iar apoi Episcopul va vedea ce este de făcut.” Cât priveşte continuarea activităţii de paroh, purtătorul de cuvânt a spus că “s-ar putea să se întoarcă în aceeaşi parohie, dar s-ar putea şi să meargă într-o altă parohie”.

 

 

Sursa: http://www.catholica.ro

Un comentariu la „Suspendat pentru că a celebrat o Liturghie cu temă fotbalistă

  1. Cosmin

    Am privit filmuletul de pe youtube si m-am intristat foarte mult vazand cum, la catolici, Liturghia duminicala a ajuns un spectacol ieftin, un numar de circ.

Comentariile sunt închise.