Un arhimandrit bulgar și-a anunțat demisia din cauza noului patriarh

30 iunie 2024 14:14

Autor: Uniunea jurnaliștilor ortodocși
Arhimandritul Nikanor (Mishkoff). Imagine: publicorthodoxy.orgArhimandritul Nikanor (Mishkoff). Imagine: publicorthodoxy.org

Starețul uneia dintre mănăstirile Bisericii Bulgare a scris că de acum înainte patriarhul său este Bartolomeu.

Arhimandritului Nikanor, starețul mănăstirii în cinstea Sfinților Cosma și Damian din cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare, nu a rămas mulțumit de rezultatele alegerilor noului Patriarh. Pe rețelele sale de socializare, el a anunțat că își va depune demisia din Biserica Ortodoxă Bulgară.

Potrivit arhimandritului, „totul a mers conform instrucțiunilor dintr-un manual KGB”.

Felicitându-l pe nou alesul Patriarh al Bisericii Bulgare Daniel, acesta a subliniat că de acum înainte patriarhul său este Bartolomeu.

„Mâine îmi depun demisia din Biserica Ortodoxă Bulgară”, a scris el.

UJO a informat mai devreme că vorbind pe canalul televizat „Dneven Red”, arhimandritul Nikanor a spus că „atunci când preoții de la Muntele Athos (de la mănăstirea Esfigmenu) au venit să slujească cu noi, iar ei coliturghisiseră deja cu BOaU, am vrut să primim o binecuvântare pentru sosirea lor, iar îndemnul Patriarhului a fost „și să slujim împreună”. Adică, a continuat arhimandritul Nikanor, Patriarhul Neofit „i-a primit pe acești oameni în septembrie, cu puțin timp înainte de a fi internat definitiv în spital și, deși nu mai putea comunica activ, dar pe față se citea o bucurie imensă de a fi alături de acești oameni. Iar acești oameni au slujit împreună cu ucrainenii și a recunoscut noua biserică ucraineană. Acesta a fost Patriarhul Neofit, el a fost un Patriarh bun și precis, noul ar trebui să continue această lucrare, dar să se bucure de autoritate în rândul poporului”.

În același interviu, Nikanor a explicat de ce, în opinia sa, mitropolitul Nicolai de Plovdiv nu poate fi noul patriarh al Bulgariei, afirmând că a fi patriarh nu este ușor pentru că „această funcție are un profil”.

Sursa: https://spzh.live/ro/news/80981-profanarskij-arkhimandrit-zajavil-chto-ukhodit-iz-bpts-iz-za-novoho-patriarkha?fbclid=IwY2xjawDxsNpleHRuA2FlbQIxMQABHat3q0Qzg2dpuQU1laLTlBKES5k4k-m299dsFptPGk5vulnBa0QGwAcl3Q_aem_UXs7N59sYu8bjm8Eorli9A