Conducătorul Fanarului a ignorat ceremonia în cinstea noului Patriarh BOB

1 iulie 2024 15:46

Autor: Uniunea jurnaliștilor ortodocși
Patriarhul Bartolomeu. Imagine: glasove.comPatriarhul Bartolomeu. Imagine: glasove.com

Potrivit surselor publicației „Glasove”, Patriarhul Bartolomeu a zburat la Istanbul seara imediat după întronizarea Patriarhului Bulgar Daniel.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu nu a fost prezent la liturghia solemnă de la catedrala Patriarhală în cinstea Sfântului Alexandru Nevski, care a fost săvârșită pe 1 iulie 2024 de noul Patriarh al Bulgariei Daniel. Potrivit publicației bulgare „Glasove”, conform programului, el trebuia să oficieze o slujbă comună cu mitropoliții Sfântului Sinod.

„Clerul și corul catedralei patriarhale au fost informați în prealabil că slujba solemnă de a doua zi după alegeri va fi condusă de noul Patriarh al Bulgariei împreună cu Patriarhul ecumenic Bartolomeu. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat”, relatează publicația.

Se notează că conducătorul Fanarului nu a venit la biserică, dar și-a trimis reprezentanții să participe la slujbă.

Potrivit surselor publicației „Glasove”, Bartolomeu nu a participat seara la cina festivă în onoarea noului patriarh ales, pentru că a zburat la Istanbul.

Jurnaliștii bulgari presupun că comportamentul conducătorului Fanarului denotă dezamăgirea Patriarhului ecumenic în legătură cu alegerea mitropolitului Daniel de Vidin în calitate de  Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare. În special, mitropolitul a criticat deschis Patriarhia Ecumenica pentru acțiunile sale necanonice din ultimii ani în sprijinul BOaU în Ucraina.

După cum UJO a informat mai devreme, candidatul la funcția de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, mitropolitul Daniel de Vidin, a criticat acțiunile patriarhului Bartolomeu în ceea ce privește crearea BOaU, afirmând că acordarea Tomosului a dus la o persecuție sporită a Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Sursa: https://spzh.live/ro/news/80999-hlava-fanara-otsutstvoval-na-torzhestvakh-v-chest-novoho-patriarkha-bpts-smi