Vaticanul l-a excomunicat pe arhiepiscopul Carlo Vigano, acuzat de schismă

5 iulie 2024 17:41

Carlo Maria Vigano. Imagine: adcon.infoCarlo Maria Vigano. Imagine: adcon.info

Fostul nunțiu papal în Statele Unite se confruntă acum cu cea mai gravă pedeapsă din Biserica Catolică: îi este interzis accesul la Taine și comunicarea cu credincioșii.

Pe 5 iulie 2024, Vaticanul l-a excomunicat oficial pe arhiepiscopul Carlo Maria Vigano din Biserica Catolică, a anunțat vineri Dicasterul Doctrinei BRC.

Decizia a venit după ce arhiepiscopul Vigano a ignorat săptămâna trecută o citație a Vaticanului pentru examinarea acuzațiilor de schismă.

Pe 5 iulie 2024, Vaticanul a informat despre latae sententiae (excomunicarea automată) a arhiepiscopului Vigano, invocând refuzul său de a-l recunoaște și de a se supune papei Francisc, precum și refuzul său de a comunica cu membrii Bisericii sub autoritatea Papei. În plus, Viganò nu recunoaște legitimitatea Conciliului II de la Vatican al Bisericii Romano-Catolice.

Fostul nunțiu papal în Statele Unite se confruntă acum cu cea mai gravă pedeapsă din Biserica Catolică: i se interzice să comunice cu credincioșii și i se interzice accesul la Taine (sacramente).

Arhiepiscopul Vigano, cunoscut pentru că îi acuză pe înalții oficiali ai Bisericii că ar ascunde abuzurile comise de fostul cardinal Theodore McCarrick, a respins în mod repetat autoritatea Papei Francisc și a făcut apeluri ca acesta să demisioneze.

Într-o lungă declarație din 28 iunie, Viganò l-a acuzat pe papa de „erezie și schismă” din cauza promovării vaccinului împotriva COVID-19 și că a supraveghegheat încheierea unui acord între Vatican și China privind numirea episcopilor.

Potrivit lui Vigano, acțiunile și convingirile Papei Francisc îl fac un eretic și schismatic. Viganò a mai declarat că nu are niciun motiv să se considere separat de comuniunea cu biserica și cu papa, cu care nu a fost niciodată în comuniune.

Pe 20 iunie, Viganò a anunțat pe rețelele de socializare că a fost chemat la Roma pentru a răspunde acuzațiilor de schismă. Acuzațiile au avut ca temei niște declarații publice care au negat legitimitatea papei Francisc și a Conciliului II de la Vatican.

Ca răspuns la acuzații, Viganò a spus că nu a trimis niciun material la Vatican în apărarea sa, nerecunoscând autoritatea Dicasterului în materie de credință.

Excomunicarea arhiepiscopului Viganò poate fi ridicată acum doar de „scaunul apostolic”.

Mai devreme, UJO a scris că ierarhul BRC Carlo Maria Vigano a refuzat să se prezinte în instanța de la Vatican.

Sursa:  https://spzh.live/ro/news/81061-vatikan-otluchil-arkhiepiskopa-karlo-vihano-ot-rkts-obviniv-v-raskole?fbclid=IwY2xjawD7EThleHRuA2FlbQIxMQABHX4YDtfnhKyK6nOmS6ViOuJ2eHCYCfwC1154JEP_zwOUxRMReVJhmYnKQg_aem_yIkUCqnG8g7n2h69n6Tdiw