A fost ales Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare

30 iunie 2024 12:24

Autor: Uniunea jurnaliștilor ortodocși
Biserica Ortodoxă Bulgară. Imagine: bg-patriarshia.bgBiserica Ortodoxă Bulgară. Imagine: bg-patriarshia.bg

Astăzi va fi intronizat nou alesul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Pe 30 iunie, la Sofia au avut loc alegerile noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe BulgareTransmisia în direct a fost realizată pe pagina oficială de Facebook a Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Votul a avut loc în două scrutine. După primul scrutin, Mitropolitul Grigorie de Vraceansk a primit 64 de voturi, Mitropolitul Daniel de Vidin – 51, Mitropolitul Gavriil de Lovcensk – 19.

În al doilea scrutin, participanții la Sinodul Electoral Patriarhal al Bisericii au ales noul Întâistătător între mitropoliții Grigore de Vraceansk și Daniel de Vidin.

În final, mitropolitul Daniel de Vidin a fost ales cu o majoritate de voturi în funcția de Patriarh al Bulgariei și Mitropolit al Sofiei. Acesta a primit 69 de voturi.

66 de participanți ai Sinodului au votat pentru mitropolitul Grigore de Vraceansk.

3 buletine de vot au fost declarate nule.

Anunțul oficial al noului Patriarh Bulgar va avea loc în jurul orei 14:30.

Nou alesul Patriarhul Daniel, mitropoliții eparhiali și episcopii vor merge la Catedrala Patriarhală Sfântul Alexandru Nevski, unde îi vor aștepta liderii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Autocefale sosiți pentru a asista la ceremonie.

La ora 15.00 vor avea loc intronizarea noului Patriarh bulgar ales și se va oficia un Tedeum.

UJO a informat mai devreme că candidatul la funcția de Patriarh al Bulgariei, mitropolitul Daniel de Vidin, a acuzat Fanarul de persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene 

Sursa: https://spzh.live/ro/news/80979-izbran-novyj-patriarkh-bolharskoj-pravoslavnoj-tserkvi?fbclid=IwY2xjawDvOs9leHRuA2FlbQIxMQABHQ-kvcmeaGZeZTS_ufPc58TtNzwVyEaKU7rDr1GNoZldX_rOGkHTldauSQ_aem_r_ZQUC4Hru-1HwWaPeEJUg