Conferință la Cluj: POATE FI CONTEXTUALĂ TEOLOGIA ORTODOXĂ?

*
Contextual Theology

*

Program PDF

*

UNDE E IMPLICATĂ ŞI ACADEMIA DE STUDII TEOLOGICE DIN VOLOS

POATE FI CEVA BUN?!

*

Ecumenismul, pentru a-şi materializa scopurile, inventează diferite teorii, precum kakodoxiile [ereziile] despre: „Biserica Extinsă, Bisericile surori, teologia baptismală, Biserica Universală nevăzută, teoria ramurilor, teoria celor doi plămâni, minimalismul şi maximalismul dogmatic, erezia postpatristică, neopatristică şi contextuală, teologia euharistică, teologia post-sinodală, „bisericile” deficitare şi nedepline, capacitatea Bisericii de a-i cuprinde şi pe cei din afara ei [περιεκτικότητος], misteriologia deficitară şi nedeplină, transformarea iconomiei în acrivie şi dogmă”, care, în mod sigur, sunt străine şi departe de învăţătura şi Teologia Dogmatică Ortodoxă”. ( MITROPOLITUL SERAFIM DE PIREU, https://acvila30.ro/strigat-de-agonie-al-mitropolitului-serafim-de-pireu-impotriva-ereziei-ecumenismului/)

*

Legături:

 

 * * *

O conferință internațională despre Teologia Ortodoxă va fi organizată în aceste zile la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă și Mitropolia Clujului, Sălajului și Maramureșului.

Evenimentul se va desfășura în perioada 23-28 Mai și va fi găzduit de Facultatea de Studii Europene din municipiu.

Conferința este organizată de instituții teologice de prestigiu din Europa, America și Rusia. Printre invitații de seamă se vor numară: Pr. Calinic Berger, preot al Episcopiei ortodoxe române din America,  Dr. Aristotle Papanikolaou, profesor la Universitatea Fordham, New York, Assaad Elias Kattan, profesor la catedra de teologie ortodoxa a Univerității din Munster, Gregory Papathomas, profesor la Institutul “Sfântul Serghie” din Paris. Deschiderea va avea loc joi, 23 mai, de la ora 17 30, în aula “Jean Monnet” a Facultății de Studii Europene, situată pe strada Emmanuel de Martonne, nr. 1, în prezența ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Rectorului Universității Babeș-Bolyai, Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop și a Decanului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu.


În cadrul conferinței vor fi abordate teme de interes precum drepturile omului sau criza economică, după cum am aflat de la teologul Radu Preda: “Marea noastră miză este să dăm un răspuns ca și cum l-ar da Hristos în secolul XXI, așa cum l-a dat prin Sfinții Părinți și prin toată tradiția exegetică în primele secole și de-a lungul istoriei. Asta este marea miză și vor fi abordate de aceea teme foarte concrete la Cluj, de la ecologie, până la drepturile omului, de la criza economică până la chestiunea studiilor de gen, adică vor fi trecute în revistă marele capitole: artă, literatură, educație, toate marele teme în care mesajul Bisericii nu are cum să lipsească pentru că sunt teme ce vizează pe om, ortodoxul de zi cu zi, care este fidel tradiției, dar în același timp trebuie să fie și un apostol credibil în societatea în care Dumnezeu i-a îngăduit să trăiască”.

Cei interesați vor putea asculta conferința în direct în format audio la adresa www.radiorenasterea.ro