DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (XIV)

127657_gherasim_putneanul

CITIŢI ŞI:

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (II)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (III)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (IV)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (V)

EPISCOPUL GHERASIM PUTNEANUL: DOAMNE,… MI-AI DAT SĂ VĂD ŞI SFÂRŞITUL ANULUI ACESTA!

EPISCOPUL GHERASIM PUTNEANUL: „…Mă mir că nu a putut să înţeleagă dragostea… Cel ce va citi aceste însemnări se va mira…”

UN EPISCOP ASCET: PREASFINŢITUL GHERASIM PUTNEANUL- „Este nevoie de blagoslovenie în tot ce faci. Tocmai asta lipseşte”.

*

 

Luni, 5 august 1996

   Am ajuns şi în luna august. Zi cu soare şi puţini nori. A trecut o săptămână cu bine şi cu realizări mai puţine din punct de vedere duhovnicesc. Aici în mănăstire, din păcate, s-a produs oarecare situaţie nu prea bună, deşi sunt doar şase vieţuitori. Se împlineşte cuvântul Mântuitorului că „unde cetatea este mai tare, acolo şi vrăjmaşul bate război mai mult”. Probabil ca să nu se cadă în mândrie, s-a ales acest mijloc de împerechere între vieţuitori, ca fiecare din cei din conducere să plece, fiindcă în altă parte ar fi mai bine. După ce s-a muncit atât de mult, că s-a terminat zidul de piatră la incintă, piatră cărată cu multă osteneală tocmai de la 70 km depărtare. Şi iată că de o lună nu se mai lucrează intens cum se lucra. Părintele Econom Justin s-a încăpăţânat şi nu doreşte să mai facă ceva la şantier, cu pretextul că nu-i înţeles de Stareţ şi de ceilalţi. I-am adunat pe toţi în două şedinţe şi am văzut că fiecare zice că are dreptate. Concluzia a fost că s-a uitat de călugărie şi fiecare doreşte să trăiască după capul lui.

Marţi, 13 aug. 1996

   Zi grea, Stareţul mănăstirii Bogdana, internat la spital-recuperare, fiind grav bolnav, hemoragie  din cauza bolii – varice esofagian. A fost internat ieri, la orele 16, şi a fost tratat  cu tot ce s-a putut, dar numai Dumnezeu ştie ce va fi. Sunt aproape 4 ani de când se găseşte aici la +Bogdana. Nu s-a căutat, ci a muncit neţinând seamă de boala, care l-a determinat la această epuizare. La biserică s-a ostenit peste putere. A căutat să învioreze viaţa creştinilor din Rădăuţi. Mereu citea Sf. Scriptură şi predica, deşi era totdeauna lungă, peste trei sferturi de oră, credincioşii stăteau nemişcaţi şi-l ascultau. M-am dus să-l văd. Era sub tratament, cu ochii închişi, dar răspundea la mişcări. Era conştient. Erau şi alte persoane la patul lui. Nu ştim ce va fi. Poate Dumnezeu se va milostivi şi-l va vindeca.

Marţi, 21 aug. 1996

   Mai bine de o săptămână Mănăstirea Bogdana este orfană de stareţul ei. S-a crezut că se va putea face ceva, dar boala s-a agravat, că în ultimul minut din ziua Praznicului ,,Adormirea Maicii Domnului” Părintele Stareţ Teodor şi-a dat obştescul sfârşit, după trei zile de suferinţă. Dumnezeu şi Maica Domnului i-au luat sufletul; odată cu Sf. Suflet al Maicii Domnului de către Fiul ei – Mântuitorul nostru Iisus Hristos. A fost adus la Mănăstire pe la 1:30 noaptea, a fost îmbrăcat după rânduiala călugărească şi s-a citit în permanenţă Psaltirea de către fiii şi fiicele duhovniceşti. După terminarea Sf. Liturghii din Catedrala Muşatinilor a fost scos din chilie, după ce i s-a făcut un Trisaghion. În biserică era multă lume care venise pentru Sf. Maslu şi cu lacrimi de durere au asistat la Panahida ce-am săvârşit-o. Seara, la orele 19, a fost dus la Mănăstirea Putna, unde a fost depus în biserică. La intrare, toţi părinţii din M-rea Putna cu lumânări în mână l-au întâmpinat. Am oficiat Sf. Liturghie arhierească şi apoi, cu Î.P.S. Pimen şi P.S. Calinic şi toţi preoţii, am săvârşit Prohodul, ducându-l la cimitir şi în mormânt.

 

Un comentariu la „DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (XIV)

  1. Anton Ina

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe cel care a fost bun Staret al Manastirii Bogdana din Radauti,Parintele Teodor,iar pe noi sa ne pomeneasca,sa fim binecuvantati in toata vremea!

Comentariile sunt închise.