DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (XI)

Miercuri, 21 aprilie 1993 r

 

            A trecut şi Sf. Paşti cu bine. A fost în Săptămîna Patimilor ploaie, zăpadă, frig dar în ziua de Paşti s-a mai luminat. Anul acesta am fost rînduit să fac Sf. Paşti la M-rea Putna, fiindcă trebuia să vină o delegaţie de la UNESCO, dar n-a mai ajuns. După 16 ani am reuşit să mai slujesc de Sf. Paşti la mormîntul Sf. Ştefan. Aşa a fost voia lui Dumnezeu. Învierea a II-a am făcut-o la Catedrala din Rădăuţi, slujind aici şi a doua zi de Paşti. A III-a zi am slujit la M-rea Slatina cu păr. Exarh Tudor şi protop. Pr. Gh. Brădăţanu din Fălticeni. Venind spre casă am poposit şi la parohia Solca, unde am săvîrşit Vecernia şi apoi ne-am întreţinut după tradiţie la Casa parohială, în care ni s-au adus la cunoştinţă diferite aspecte din punct de vedere gospodăresc şi duhovnicesc. Din cele discutate am constatat că se  depune mult efort pentru restaurarea acestui locaş domnesc zidit de Ştefan Tomşa. Cea mai grea problemă este ca să intre în posesia beciurilor mănăstirii din incintă. Au trecut şi sărbătorile ce-au fost mult aşteptate şi acum parcă ne e greu să ne pornim la treabă. Este foarte greu să fii împovărat cu păcate.

[…]

Marţi, 26 aprilie 1994 r

            Ne găsim în Săptămâna Patimilor, timp pt. noi creştinii ortodocşi de rugăciune, de post şi mai ales de mărturisire şi împărtăşire. Deniile din această săptămână sunt atât de duioase şi mai ales cântările ,,Iată Mirele” sau ,,Cămara Ta, Mântuitorul meu”. Cum să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate acestea! Nu sunt cuvinte de exprimat sentimentele, simţirile sufleteşti din aceste preacurate zile de rugăciune. În primele trei zile se citesc stâlpii, adică cele trei Evanghelii (Matei, Marcu şi Luca). Iată, pentru a doua oară mă găsesc aici la Rădăuţi. Voi mai ajunge oare şi la anul?  Toţi se pregătesc care mai de care de Învierea Domnului, cu tot ce au mai bun şi sfânt în casă. Anul acesta şi noi ne pregătim cu veşminte arhiereşti noi. De ne va ajuta Dumnezeu voi sluji pentru Slava lui Dumnezeu şi mângâierea credincioşilor din Rădăuţi. Anul trecut am slujit la M-rea Putna c-aşa a fost rânduiala de sus. Iar celălalt an am slujit la Arhiepiscopie la Suceava că Î.P.S. Pimen a trebuit să slujească la M-rea Putna, fiindcă venise Regele Mihai cu regina şi nepotul Nicolae, de 7 ani.

Marţi, 10 mai 1994 r

            Vai, cum am uitat să mai consemnez câte ceva şi câte momente de trăire duhovnicească n-au fost în aceste zile de lumină a Învierii? În Joia Mare din Săptămâna Patimilor am avut mângâierea de a oficia la M-rea Putna slujba spălării picioarelor. Deşi la Mănăstirea Putna nu mai mergeam decât atunci când eram trimis de Î.P.S. Pimen, acum, fiind Postul Mare, am crezut că este bine să merg şi să arăt că este nevoie de iertare şi smerenie. Deci după săvârşirea Sf. Liturghii am ieşit după rânduială în Pronaos, unde 12 vieţuitori erau aşezaţi ca Apostolii pe 12 scaune şi am început slujba sub reflectoarele T.V. Olandeze şi din Suceava. A fost o atmosferă de retrăire a momentului când Mântuitorul a spălat picioarele cu adevărat. În Vinerea Mare, cât şi la cele 12 Evanghelii am slujit la Mănăstirea Bogdana şi slujba Prohodului am săvârşit-o la Catedrală. Învierea şi Sf. Liturghie precum şi Învierea a doua le-am făcut tot la Catedrală, după cuviinţă. A doua zi am slujit Sf. Liturghie la Mănăstirea Suceviţa, iar Vecernia la Mănăstirea Bogdana. A treia zi, am săvârşit Sf. Liturghie la M-rea Râşca şi Vecernia la Parohia Solca. Vineri la Sadoiu şi  în Duminica Tomii la M-rea Probota – instalat Stareţa.

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (II)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (III)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (IV)

EPISCOPUL GHERASIM PUTNEANUL: DOAMNE,… MI-AI DAT SĂ VĂD ŞI SFÂRŞITUL ANULUI ACESTA!

EPISCOPUL GHERASIM PUTNEANUL: „…Mă mir că nu a putut să înţeleagă dragostea… Cel ce va citi aceste însemnări se va mira…”

UN EPISCOP ASCET: PREASFINŢITUL GHERASIM PUTNEANUL- „Este nevoie de blagoslovenie în tot ce faci. Tocmai asta lipseşte”.

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (V)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (VI)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (VII)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (VIII)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (IX)

DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (X)

Un comentariu la „DIN JURNALUL UNUI EPISCOP-ASCET: GHERASIM PUTNEANUL, VICAR AL ARHIEPISCOPIEI SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR (+ 2004) (XI)”

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: