EPISCOPUL DE RAŞKA ŞI PRIZREN ARTEMIE: NICI VORBĂ SĂ TREC LA HIROTONII DE EPISCOPI!

EPISCOPUL DE RAŞKA ŞI PRIZREN ARTEMIE:

NICI VORBĂ SĂ TREC  LA  HIROTONII DE  EPISCOPI!

*

 O singură temă are valoare pentru Sinodul Panortodox – şi dacă va fi Ecumenic depinde de hotărârile lui şi de primirea hotărârilor lui de către pleroma Bisericii – şi aceasta este chestiunea ereziei papale. Papa ar trebui să fie chemat în acest Sinod, desigur nu ca episcop al Romei, ci ca eretic pentru a se apăra. Să fie judecat. Doar astfel acest Sinod va fi îndreptăţit. Fără această temă ori cu sprijinul Vaticanului şi al papei pentru convocarea Sinodului, nu putem să vorbim despre un Sinod Panortodox.

Citiţi şi:

        Într-un interviu recent al său [ http://www.eparhija-prizren.org/episkop/intervjui/756-razgovori-sa-vladikom-artemijem.html

http://www.nspm.rs/hronika/artemije-bilo-je-kontakta-izmedju-mene-i-patrijarha.html], Episcopul de Raşka şi Prizren, kyr Artemie, a negat categoric că are de gând să facă hirotonii de episcopi. Şi a adăugat: « Asta ar însemna crearea unei alte realităţi, în afara sânului Bisericii Sârbe. Eu sunt episcop al Bisericii Serbiei şi nici gând să creez altceva. »

        Episcopul Artemie a declarat că nu a negat niciodată harul în Biserica Serbiei şi a dezminţit zvonurile că are de gând să creeze propria lui Biserică. Eu niciodată n-am încetat să fiu membru al Bisericii Sârbe, cu toate că unii cred că îmi fac propria Biserică, parasinagogă, sectă etc. Astea nu stau în picioare…

        O altă temă arzătoare care a preocupat destul de mult opinia publică este eventuala comuniune cu diferite grupări schismatice. Şi-n acest punct episcopul Artemie a fost categoric spunând că o astfel de problemă nici nu se discută! Şi la întrebările respective a negat posibilitatea comuniunii cu toate grupările schismatice ale ruşilor (ca Agatanghel, fost Mitropolit al Bisericii Ruse din Diaspora) ori cu anumite grupări vechi calendariste (ca Ciprian de Oropos şi Fili).

         În legătură cu invitaţia de după convocarea Ierarhiei de anul acesta (mai 2012) « să se pocăiască », să primească adică hotărârile anticanonice şi să se supună unui episcop al Bisericii Sârbe doar ca monah, s-a referit la întâlnirea pe care a avut-o cu Patriarhul Serbiei kyr Irineu anul trecut, când i-a adus la cunoştinţă că negocierile pot să aibă loc numai cu condiţia de a fi primit ca episcop de Raşka şi Prizren. După această întâlnire n-a mai existat vreun alt contact, nici n-a mai venit vreun alt mesaj din cealaltă parte. A mai adăugat că unii episcopi ai Bisericii Serbiei nu contenesc să răspândească neadevăruri şi calomnii. În legătură cu alte măsuri împotriva sa, anunţate de Sfântul Sinod, Episcopul Artemie a comentat că nu va accepta nicio altă hotărâre anticanonică viitoare.

        La întrebarea despre Sinodul Panortodox, ce se pregăteşte în viitorul apropiat, a spus următoarele în mod semnificativ: ,,Acest Sinod se pregăteşte de mult timp, dar nu într-un mod ortodox. Temele care au fost hotărâte pentru Sinod au fost rezolvate din vechime, aşa încât să nu mai aibă sens acum să se discute Canonul Cărţilor Biblice, ce cărţi aparţin lui, problema postului, etc. O singură temă are valoare pentru Sinodul Panortodox – şi dacă va fi Ecumenic depinde de hotărârile lui şi de primirea hotărârilor lui de către pleroma Bisericii – şi aceasta este chestiunea ereziei papale. Papa ar trebui să fie chemat în acest Sinod, desigur nu ca episcop al Romei, ci ca eretic pentru a se apăra. Să fie judecat. Doar astfel acest Sinod va fi îndreptăţit. Fără această temă ori cu sprijinul Vaticanului şi al papei pentru convocarea Sinodului, nu putem să vorbim despre un Sinod Panortodox. Şi cine-l pregăteşte? Protagoniştii ecumenişti contemporani, corifeii. Aşa încât, dacă se va convoca un astfel de Sinod, dacă va fi acceptat Primatul Papei (sub orice formă), fie vreo formă a Uniaţiei, nu va avea nicio importanţă. Ceea ce are importanţă este că astfel de acţiuni nu vor fi primite de către Biserica lui Hristos, Biserica Ortodoxă. Noi va trebui să rămânem cu Adevărul, care este întotdeauna acelaşi. Asta ne-au predat Sfinţii Părinţi, asta este ceea ce am preluat de la ei. Să rămânem pe această cale şi cu acest Adevăr. Indiferent de repercusiunile care vor veni după – fie crucificarea, fie cununa pe cap.

 

Traducere: https://acvila30.ro/; sursa: http://thriskeftika.blogspot.ro

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [https://acvila30.ro], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştireahttps://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

 

 Alte articole folositoare: