Pentru Mitropolitul Teodosie de Cerkasy a fost înăsprită măsura preventivă

27 iunie 2024 15:35

Mitropolitul Teodosie de Cerkasy și Kaniv. Foto: t.me/EpTheodosiusMitropolitul Teodosie de Cerkasy și Kaniv. Foto: t.me/EpTheodosius

Avocații vor depune contestație, dar potrivit ierarhului, perioada de libertate relativă pentru el s-a terminat.

Pe 27 iunie 2024, Judecătoria de circumscripție Pridniprovska din Cerkasy a decis să-l plaseze din nou pe mitropolitul Teodosie de Cerkasy și Kaniv în arest la domiciliu în regim 24h/24. „Mă întorc să stau acasă non-stop, să mă rog în biserica din casă”, a spus arhiereul de Cerkasy într-un mesaj video adresat păstoriților săi.

„Au trecut exact șase luni de la ziua în care Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Nicolae, m-a eliberat parțial pe 20 decembrie 2023. Timp de șase luni, am avut ocazia să călătoresc prin eparhie și să țin predici. Am oficiat Liturghia în toate mănăstirile fără excepție, am slujit în parohii, am comunicat cu oamenii și am afirmat temelia canonică a Bisericii noastre în eparhie. Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru fiecare zi din această perioadă”, a spus vlădica.

Mitropolitul Teodosie a declarat că avocații vor depune un atac în recurs. Dar, în opinia sa, perioada de libertate relativă pentru el s-a încheiat.

„Mă întorc în arest la domiciliu, dar nu ne despărțim cu voi. Rămânem împreună — în rugăciune comună, în rugăciune liturgică, continuând să fim una, o Eparhie de Cerkasy unită. Frați și surori, vă rog să vă rugați pentrumine”, a încheiat ierarhul.

UJO a informat mai devreme că pe19 iunie, angajații SBU au efectuat o altă percheziție la reședința mitropolitului Teodosie. Potrivit ierarhului pe canalul său de Telegram, motivul oficial al acestei de-a patra descinderi a fost un dosar penal inițiat în urma unei predici ținute în una dintre comunitățile persecutate din regiunea Cerkasy. Totuși, el crede că adevăratul motiv constă în refuzul său de a fi schimbat ca „prizonier de război”. Ulterior, SBU a anunțat înmânarea celei de-a cincea suspiciuni mitropolitului Teodosie (Snigirev).

Sursa: https://spzh.live/ro/news/80934-mitropolitu-cherkasskomu-feodosiju-uzhestochili-meru-presechenija?fbclid=IwY2xjawDvPFBleHRuA2FlbQIxMQABHW6-r2HAeYNmL9vLmxtJXfWVJZBjNvMSrKD6uwWwZ6eR4EPAwGtvlI6pqA_aem_tC_b11QxjloOxQkc9Oce9Q