S-a încheiat vizita Preafericitului Patriarh Chiril în China

S-a încheiat vizita Preafericitului Patriarh Chiril în China

S-a încheiat vizita Preafericitului Patriarh Chiril în China

La 10-15 mai 2013, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a întreprins o vizită în China.

Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a fost însoţit de o delegaţie oficială în următoarea componenţă: mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericești al Patriarhiei Moscovei; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; V.R. Legoida, preşedintele Departamentului Sinodal informaţional; protoiereul Nicolai Balaşov, vicepreşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei; protodiaconul Vladimir Nazarkin, ajutorul preşedintelui DREB, şeful secretariatului personal al Preafericitului Patriarh M.G. Kuksov. Printre persoanele care l-au însoţit pe Sanctitatea Sa au fost, de asemenea, şeful serviciului de protocol al Preafericitului Patriarh, protoiereul Andrei Milkin şi şeful Serviciului de presă al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii, diaconul Alexandr Volkov.

La 10 mai 2013, în prima zi a vizitei, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril s-a întâlnit cu Preşedintele Republicii Populate Chineze Xi Jinpin  şi directorul Direcţiei de Stat a RPC pentru religie Van Joan. După încheierea întâlnirii cu Preşedintele RPC, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a răspuns la întrebările corespondenţilor mijloacelor de masă ruse şi chineze.

Seara, în onoarea Preafericitului Patriarh Chiril, în numele directorului Direcţiei de Stat al Republicii Populare Chineze pentru religie (DSR) Van Joan, a fost oferită la Beiging o recepţie solemnă.

La 11 mai Preafericitul Patriarh Chiril a luat cunoştinţă de locurile memorabile ale ţării, vizitând  Marele zid chinezesc şi fostul Palat imperial.

În ziua următoare Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a oficiat Dumnezeiasca liturghie pe teritoriul Ambasadei Federaţiei Ruse la Beijing, apoi a avut loc întâlnirea Întâistătătorului Bisericii Ruse cu credincioşii ortodocşi chinezi.

Sanctitatea Sa a decorat ambasadorul Rusiei în China şi un şir de diplomaţi ruşi cu înalte distincţii bisericeşti.

La 12 mai, la Beijing a avut loc lansarea cărţii Preafericitului Patriarh Chiril „Libertate şi responsabilitate” în limba chineză. În numele Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii la Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Populară Chineză a fost oferită o recepţie.

La 13 mai, în sediul Direcţiei de Stat pentru religie pe lângă Consiliul de Stat al RPC, a avut loc întâlnirea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse cu liderii religioşi din China.

În aceeaşi zi Sanctitatea Sa a plecat din Beijing la Harbin, după sosirea în oraş dumnealui a vizitat catedrala „Sfânta Sofia”.

În marţea din săptămâna a 2-a după Paşte, de Paştele Blajinilor, Preafericitul Patriarh Chiril a oficiat Dumnezeiasca liturghie în biserica „Acoperământul Maicii Domnului” în or. Harbin. La ectenie au fost înălţate rugăciuni speciale pentru sinistraţii de pe urma inundaţiei în China. În timpul serviciului divin au fost pomeniţi adormiţii arhipăstori, păstori, monahi şi mireni ai Bisericii Ortodoxe Autonome a Chinei.

De asemenea, la 14 mai, la Harbin, a avut loc întâlnirea Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril cu vicepreşedintele Guvernului popular al provinciei Hailuntzean Sun Iunbo.

În aceeaşi zi Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a părăsit or. Harbin şi a plecat la Shanghai.

La 15 mai 2013, în ultima zi a vizitei în China, Sanctitatea Sa a oficiat la Shanghai Dumnezeiasca liturghie în clădirea fostei catedrale în cinstea icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Grabnică ajutătoare”. După încheierea Dumnezeieştii liturghii Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a răspuns la întrebările corespondenţilor mass-media din Rusia şi China.

A avut loc întâlnirea Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii Chiril cu vicepreşedintele Comitetului permanent al adunării reprezentării populare din or. Shanghai doamna Cijun Ian Tsung. S-a încheiat programa vizitei la sediul Consiliului pentru religie a Chinei cu întâlnirea Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii Chiril şi a activiştilor religioşi din Shanghai.

Apoi Sanctitatea Sa a plecat pe calea aerului din Shanghai la Ecaterinburg.

Serviciul de comunicare al DREB/Patriarchia.ru