Stareţul Dionisie: Despre duhovnic şi Sfânta Taină a Spovedaniei

Despre duhovnic şi Sfânta Taină a Spovedaniei

 
Legături:

Roadele Sfintei Mărturisiri sunt de nepreţuit. Căci ea ne dezbracă de haina întinată a păcatelor şi ne îmbracă în haina cea nouă a virtuţilor creştine, în haina luminoasă a harului dumnezeiesc; din starea de păcat şi de osândă, ea ne trece în starea de har mântuitor. Ea ne deschide calea spre desăvârşire, ne sporeşte evlavia, rodeşte curăţia sufletului, pacea cugetului, îndreptarea vieţii spre câştigarea fericirii vremelnice şi veşnice.

Duhovnicul are harul cel dumnezeiesc, prin punerea mâinilor arhiereului, ca să te sfătuiască cât îl duce mintea, cât are el darul de la Dumne­zeu. Sub nici un motiv el nu te va sfătui spre răul tău.

Mă­car cât de simplu să fie el, o să te sfătuiască spre folosul tău. Şi, dacă te‑ai dus cu smerita cugetare în sufletul tău, să ştii că atunci se pogoară harul Sfântului Duh spre mintea du­hovnicului şi o să spună aşa nişte cuvinte că şi el o să se mire de unde i‑a dat Dumnezeu mintea aceea, ca să te sfă­tuiască pentru salvarea sufletului tău care e împotmolit în greutăţile păcatului. Ăsta‑i har dumnezeiesc, har dumne­zeiesc, de aceea Sfinţii Părinţi ne poruncesc aşa. Bine, sunt unii, duhovnici îndumnezeiţi, apropiaţi de Dumnezeu cu totul, şi sunt alţii, simpli, dar harul acela al duhovniciei tot îl au.

Eu nu cred că o să se găsească sau să fie vreun du­hovnic care să nu te sfătuiască cât îl duce mintea, care, dacă‑i zici că ai făcut un păcat, să‑ţi zică: „Nu‑i nimic, frate, fă tot aşa, că nu‑i nimic, eh…”. Nu cred că o să fie un aşa du­hovnic! Dacă am căzut în vreun păcat sau altul, datoria lui este să te sfătuiască să te depărtezi de păcat cât poţi, ca să te îndreptezi. De aceea, să nu întârziem a ne spovedi, că ori de câte ori se duce omul plin de păcate la un duhovnic, ori­cât de depărtat ar fi el de Dumnezeu, când iese de la du­hovnic este atâta de uşor, parcă zboară. Se duce greutatea păcatelor din bietul suflet împotmolit în răutate. Şi, prin spovedania lui şi cu binecuvântarea pe care o face duhov­nicul asupra capului tău, se iartă păcatele şi de‑acuma su­fletul se bucură.

Acuma o rămas ca să pui început tu singur, să nu mai faci ceea ce ai făcut, nu că: „bine că am scăpat de la duhovnic, de‑acuma mă duc şi urmez ca şi până acuma”. Nu! Trebuie să te osârduieşti. Ori de câte ori ai căzut, să te scoli. Primejdia cea mare este când nu te scoli din căderea aceea primejdioasă. Dacă te‑ai sculat, eşti câştigat. 

Vedeţi bunătatea lui Dumnezeu cea dumnezeiască? Dumnezeu numai pentru păcătoşi a venit în lume, nu‑i aşa? Ştim cu toţii, pentru păcătoşi. Dumnezeu n‑o să‑i muncească pe păcătoşi pentru că‑s pă­cătoşi, o să‑l muncească pe cel care nu s‑a pocăit. Nu zice în Sfânta Scriptură: „Veniţi către Mine toţi cei osteniţi şi însăr­cinaţi şi îngreunaţi cu toate felurile de păcate, veniţi, că numai la Mine veţi afla odihnă”?

Omul, dacă n‑are pacea sufletească, nu este aproape de Dumnezeu, şi de aceea Mântuitorul zice: „Veniţi, ajunge cât aţi păcătuit, ajunge cât v‑aţi făcut de cap, ajunge cât M‑aţi amărât. Veniţi la Mine şi vă spovediţi”. Orice păcat ai avut, dacă l‑ai spovedit cu smerita cugetare, cu smerenie şi cu părere de rău, într‑aceeaşi secundă eşti curat şi primit de Dumnezeu, citindu‑ţi duhovnicul dezlegarea. Şi vedeţi bu­nătatea lui Dumnezeu? N‑a pus un înger să spovedească, că noi, ca oameni, poate am fi spus: „Cum să mă duc la un înger să mă spovedesc?” A pus tot nişte preoţi, oameni cu harul lui Dumnezeu – prin citirea episcopului, preotul este făcut duhovnic şi acesta are putere să te dezlege şi să‑ţi dea canonul cuvenit, după Sfintele Canoane ale Bisericii. Şi te‑ai curăţat desăvârşit de păcate. De aceea, Dumnezeu o să ne pedepsească nu pentru că suntem păcătoşi; o să ne pe­depsească de ce nu ne‑am pocăit, fiindcă nu‑i în altă parte, ci numai la Dumnezeu este iertare.
 

Lumea aceasta pe care o vedem e vicleană; te iartă cu un scop, dar Dumnezeu te iartă desăvârşit ca să poţi intra întru Împărăţia Cerurilor. Însă după ce ne spovedim, să ne osârduim cu ajutorul Domnului, ca să nu ne întoarcem înapoi iarăşi, ca şi câinele la vărsătura lui. Şi dacă iar am căzut, iar să te duci la duhovnic, că, vezi, de şaptezeci de ori câte şapte ne iartă Dumnezeu. Dar totul e ca noi să nu fa­cem păcatele cu scop: „Mă duc să fac păcatul şi apoi mă duc să mă mărturisesc.” Nu! Că te înşeală vrăjmaşul, Sa­tana. Când fără să vrei faci păcatele e altceva. Ca om, ai alunecat… Ori de câte ori ai cădea, să nu rămâi într‑aceeaşi fărădelege. Scoală‑te, că Dumnezeu e aproape de fiecare din noi. Fără spovedanie nu se poate mântui nimeni. Că oameni suntem, şi de mici copii începem a greşi.  Numai să te osârduieşti să faci canonul ce ţi l‑a dat duhovnicul şi te duci în rai! Dar dacă nu te spovedeşti, s‑a terminat; veşnicia ia­dului, pieirea te aşteaptă. 
 

Duhovnicul nu‑i altceva decât un martor că într‑adevăr te‑ai spovedit. Acolo este Hristos Dumnezeu şi dacă te spovedeşti cu sinceritate şi n‑ascunzi nimica, ţi se iartă păcatele. Dar aşa, dacă te duci cu vicleşug, unele le spui, iar altele nu le spui, te păcăleşti singur. Nu‑l poţi în­şela pe Dumnezeu, fiindcă Dumnezeu ştie şi gândurile, şi rămăşiţa gândului fiecăruia din noi. Aşa, dacă te duci la duhovnic cu adevărată credinţă şi dragoste şi spui tot, cu desăvârşire, cum s‑a întâmplat şi ce ai pătimit, atunci ţi se iartă tot. Dar dacă ascunzi, înseamnă că eşti fals. Şi dacă eşti fals, n‑ai făcut nimic.

 

Din Stareţul Dionisie duhovnicul de la Sfântul Munte Athos, vol. 1

Sursa: http://luminaortodoxiei.com

13 comentarii la „Stareţul Dionisie: Despre duhovnic şi Sfânta Taină a Spovedaniei

 1. Anonim

  Haide-ți să vă spun niște cuvinte de folos în latină :” Tu nihil invita dices faciesve Atena.” Altfel nu se poate izbuti, credeți-mă am experimentat.

 2. Acvila

  @Anonim

  Cu tot respectul, voi bloca orice comentariu postat de dumneavoastră pe acest site! Dacă tot ceea ce ați scris și în celelalte comentarii este adevărat, repet, aveți o problemă ce nu poate fi rezolvată aici. Căutați un preot din Biserica Ortodoxă și veți fi mult mai lămurit/ă.

  Fiecare individ e liber să creadă în ce vrea, însă nu încurajăm anomalii de genul acesta! Dacă ați fost ”ortodoxă înrăită” (până acum 4 ani, așa cum spuneați), ar fi trebuit să știți că Adevărata credință Una este – ORTODOXIA.

 3. Anonim

  Deci, blocati tot ceea ce nu va place, convine, sau care nu intra in tiparul dumneavoastra de lucruri normale. Tipic. Daca nu sunt o amenitare de ce nu puteti sa vorbiti cu mine? Am inteles, credeti ca sunt nebuna, am o problema, poate ca asa o fi, dar am fost si la spovedanie, am zis tot ce cred, nimeni nu a reusit sa schimbe ceva, mai ales dupa tot ce am vazut cu ochi mei, ce vise am avut, ce am simtit, ce oameni am intalnit. Eu nu am amenintat pe nimeni, nu am cerut nimic, doar pareri. Va este frica sa le dati? Daca faceti parte din ” adevarata credinta” atunci de ce atata teama fata de „pagani”? Cer doar alta minte, care crede alte lucruri, ca sa stiu mai exact pe ce lume traiesc. Nu puteti sa oferiti asta?

 4. Acvila

  @Anonim

  Blochez toate comentariile care nu au legătură cu acest articol sau altele. Nu ne este frică sau teamă de cei ce au alte concepții sau ”credințe”, dar altă minte, care să înțeagă problemele dumneavoastră, nu putem avea! De aceea v-am îndrumat a vă sfătui cu părinții Bisericii, întrucât ei sunt cei mai în măsură a vă răspunde la toate întrebările și nelămuririle pe care le aveți.
  Cu răbdare și dorință, cu ajutorul Bisericii, nădăjduiesc că veți reuși!

 5. Ana Elisabeta

  @ Anonim

  Stimata doamna sau domnisoara,

  Dumnezeu le-a acordat oamenilor o libertate inspaimantatoare: de a crede sau de a nu crede in El. Daca credeti in El, fie si nedeplin, credeti si cuvintelor sfantului Pavel, cum ca diavolul poate sa apara chiar si ca inger de lumina, ca sa insele, de se poate, chiar si pe cei alesi. Asadar, visele si orice alte „evenimente” pe care le-ati trait nu constituie un argument solid contra Ortodoxiei. Pentru intarirea credintei, presupunand ca doriti acest lucru, aveti la dispozitie o frumoasa rugaciune evanghelica: „Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!” Aveti deci libertatea sa alergati inapoi la Hristos si la ajutorul preotilor Bisericii, sau sa perseverati in aceasta ratacire in care inteleg ca va gasiti. Alegerea va apartine!

  @ Acvila

  Daca credeti ca este de folos acest gand al meu pentru persoana respectiva, postati-l. Nadajduiesc ca nu este aici numai ca sa provoace, ci ca sa caute un oarecare ajutor. Domnul sa ii ajute in aceasta ispita!

 6. Acvila

  @Ana Elisabeta

  Cu siguranță are nevoie de ajutor și încă unul foarte mare! Însă nu-l va găsi aici, în mediul virtual, cu siguranță! Sunt sigură că orice părinte slujitor al Bisericii Ortodoxe va asculta fiecare cuvânt și-i va oferi răspunsurile pe care le caută! Dumnezeu să le lumineze mințile tuturor acestor oameni ce au astfel de ispite și nouă, tuturor!
  Mulțumim pentru cuvintele dumneavoastră, Ana Elisabeta!

 7. Anonim

  Eu sunt de parere ca in zilele de azi oameni nu fac decat sa creada tot ceea ce au auzit de la parinte. De ce nu cred in ortodoxie? Pai daca „dumnezeu” e perfect, de ce a creat acel pom, si de ce a creat diavolul? Nu are logica. Si, libertatea nu e inspaimantatoare, nu trebuie sa iti fie frica de libertatea. Defensiva, atacul si ignoranta imi arata frica, daca insa imi raspundeti fara frustrare si fara sa incercati sa o faceti pe inocentii, asta imi spune ca nu aveti frica. Nimeni nu a spus ca ma las usor. Principala problema este ca refuzam ce este in afara si nu imi doresc sa fac aceasta graseala. Asa ca,am fost si la preoti, vreau sa vad ce aveti de spus. E o dezbatere, ati creat blogul in speranta ca toti sunt de acceasi parere! Este exact ca in cartea ,,1984″, credeti ca toti sunt identici si cei in afara listei sunt refuzati fara un motiv logic. Vorbiti fara teama.

 8. Anonim

  Ana Elisabeta, nu ai vorbit in defensiva,atac, si nu ai evitat nimic. Bravo! Nu am fost convinsa, dar asta cautam la oameni nostri. Fara frica, asa vreau sa vorbesc. Apreciez intentiile, dar am foarte multe motive pentru care am renuntat la ortodoxie. Insa, va doresc numai bine, si va felicit pentru dorinta de a ajuta si curajul de a vorbi. Si, ca sa nu imi dati numai dumneavoastra o rugaciunea, va recomand si eu un site, dar este in engleza. Acel site se numeste ,,Underflow-Prayers to the Gods of Olympus”, asta doar sa vedeti, cu cat vezi mai mult, intelegi mai mult. Cum am zis, alta opinie te ajuta sa iti faci o idee mai clara asupra lumii.

 9. Anonim

  Ana Elisabeta, in comentariul anterior am uitat sa mentionez un lucru, aveti dreptate, nu sunt aici ca sa provoc, ci ca sa nu fac o greseala fundamentala, si aniume sa uit. Nu vreau sa uit ca eu asa vad lumea, dar x o vede diferit, vreau sa vad ce are x de spus, poate x ma convinge, sau nu, nu asta conteaza, dar trebuie sa stim si de alti oameni. Am citit despre multe alte religi si culturi, eu nu ii dispretuiesc, nu ii admir, vreau doar sa ii aud. Acum, vreau sa vad ce va da voua credinta voastra, sigur, stiu de unde vine a mea, dar nu si a voastra. Ma indoiesc ca ma veti convinge, dar daca nu va aud, cum o sa va intelg? Grupul din care fac parte nu are numai membri hellenici, o nu, mai avem si atei si o ortodoxa, dar ce imi place la dumneavoastra este ca raspundeti, asa cum am spus, fara frica. Repet, nu ma intereseaza ce religie aveti, dar ce mi-a placut este ca ati gandit si ati incercat sa raspundeti la intrebarea ,,De ce? De ce a fost postat acest comentariu?” Bravo, a fost un lucru intelept. Ati inteles ca nu va sunt superiara sau inferioara, cat despre credintele noastre diferite, daca vreti putem dezbate, dar daca nu doriti e bine. Am inteles ca multi oameni de pe acest site se tem de diferente, isa nu si dumneavoastra.

 10. Acvila

  @Anonim

  Nu înțeleg de unde vi s-a insuflat această senzație de teamă a multor oameni de pe acest site. Rugămintea de a consulta preoții Bisericii v-am adresat-o, întrucât rătăcirea în care vă aflați este mare!! Nu că ne este teamă de ceva. Ortodoxia exclude total astfel de idei greșite – credința în zeitățile antice sau alte astfel de anomalii! Dacă sunteți deschis/ă spre calea de îndreptare, nădăjduiesc că veți căuta ajutorul în Biserică!
  Repet și îmi asum fiecare cuvânt: sunteți într-o mare rătăcire, iar vorbăria lungă pe site-uri precum acesta nu vă va ajuta! Problema dumneavoastră e mult mai mare, are nevoie de un ”medic” și pe acesta îl veți găsi numai în Biserică!

 11. Ana Elisabeta

  @ Anonim

  Multumesc, dar m-am unit cu Hristos si prefer sa raman cu Hristos. Ce fac altii, e raspunderea lor. Cum spunea un parinte (parafrazez): e inspaimantator cand omul refuza sa spuna lui Dumnezeu: „faca-se voia Ta” si atunci Dumnezeu spune omului: „faca-se voia ta!” Adica, daca omul vrea sa se indeparteze de Dumnezeu si sa-si confectioneze alti zei, sau chiar sa recupereze din groapa de gunoi a istoriei pe aceia pe care vechii greci i-au aruncat acolo cand l-au primit pe Hristos, Dumnezeu il lasa pe om sa faca ce vrea! Dumnezeu, desi ii iubeste pe toti oamenii la fel si vrea sa-i mantuiasca pe toti, nu forteaza pe nimeni in imparatia cerurilor; cine nu vrea sa intre este liber sa ramana in intunericul din afara.

  @ Acvila

  Poate e timpul sa faceti ceea ce ati spus si sa nu mai publicati comentariile respective, pentru ca ma tem ca aveti de-a face cu un „troll”, adica o persoana care vine sa provoace. Daca nu e asa, Domnul sa ma ierte! Cred ca s-au spus destule lucruri pentru ca o persoana care are aceasta deschidere sa capete nelinistea cea buna si cu ajutorul lui Dumnezeu sa faca ceea ce trebuie. Dar daca nu are aceasta deschidere, nu ar crede nici daca l-ar vedea pe Hristos insusi!

  Domnul sa ne pazeasca si sa ne lumineze pe toti!

  1. Acvila

   Accesul este deja restricționat pentru comentariile trimise de această persoană! Intențiile sale erau destul de clare încă de la început, caută doar persoane ce-i pot tolera nebunia sau chiar posibili adepți ai ideii. Astfel de rătăciți, care nu-L caută pe Hristos și răspunsuri în Casa Domnului, chiar nu au scăpare, din nefericire!
   Dumnezeu să ne lumineze pe toți! Post cu pace multă în continuare!

Comentariile sunt închise.