STAREŢUL PAISIE AGHIORITUL: „Trimiteţi somnul la cei care nu pot să doarmă!”

Trimiteţi somnul la cei care nu pot să doarmă

 

       –  Gheronda, de ce mi-e somn când mă rog?

       – Nu trăieşti intens. Ţi-ai lăsat sinele în seama relaxării, iar acum mergi împingând. Dacă te nelinişteşti asupra unui subiect care te preocupă, poţi să dormi? Vezi? Unul din recunoştinţă faţă de binefăcătorul său poate să nu doarmă onoapte,ca să facă rugăciune pentru el. După aceea însă trebuie să se gândească: „Bine, pentru omul care mi-a făcut bine, am privegheat; pentru Dumnezeu, Care S-a răstignit pentru mine, să nu priveghez, ca să-I mulţumesc?”.

       – Gheronda, se poate ca somnolenţa să provină dintr-o neputinţă trupească?

       – Da, uneori somnolenţa provine şi din epuizare, de la hipotensiune sau hipotermie etc. Să se identifice cauza şi să se acţioneze direct proporţional.

       – Gheronda, cum se face că în timp ce cineva se roagă cu durere pentru ceva îl ia somnul?

       – Dacă într-adevăr există durere pentru o cauză, atunci pe om nu-l apucă moţăiala. Însă e nevoie să se silească puţin pe sine. Dacă este la chilie, să arunce puţină apă pe faţă, ca să plece somnul.

       – La privegheri mi-e foarte somn. Ce să fac?

       – Să striveşti somnul. În biserică, pentru că omul se linişteşte sufleteşte, dar oboseşte trupeşte, îi vine somnul. Dar atunci când insişti să nu te ia somnul, atunci somnul este doborât şi pleacă. Sigur, după o oră-două iarăşi ţi-e somn, iar acel somn este greu, şi foarte greu îl alungi prin stăruinţă, însă se poate doborî şi acesta. Dacă pleacă primul şi al doilea tren al somnului, gata după aceea cu somnul, a plecat.

       –  Gheronda, se întâmplă ca la o priveghere să încerc să alung somnul chiar şi două ore.

       – De ce nu-l trimiţi în spitale, în psihiatrii? „Dumnezeul meu, să zici, dă somn celor care nu pot să doarmă, fie că au dureri, fie că au nervii încordaţi”. Să faci somnul pastilă şi să-l trimiţi cu rugăciunea la cei care nu pot să doarmă şi se chinuiesc sărmanii, iar tu zi şi noaptesă-L slăveşti pe Dumnezeu.

 traducere: https://acvila30.ro, sursa: ”Despre rugăciune” – vol. 6 din seria “Cuvinte duhovniceşti”

Un comentariu la „STAREŢUL PAISIE AGHIORITUL: „Trimiteţi somnul la cei care nu pot să doarmă!””

  1. Multumesc!

    In romana sunt doar primele 5 volume ? In greaca cate volume sunt cu cuvintele Cuviosului Paisie?

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: