Gheron Iosif Isihastul: HARUL LUI DUMNEZEU NU DEPINDE DE TIMP

Gheron Iosif Isihastul:

 

HARUL LUI DUMNEZEU NU DEPINDE DE TIMP

 
 
 
 
 Am primit scrisoarea ta, fiul meu, si iti dau raspuns la cele ce mi-ai scris. Ma intrebi care din doi primeste harul mai repede, pustnicul sau cel aflat sub ascultare. Fara indoiala ca ucenicul ascultator. Acesta primeste si harul mai repede si este si in afara de orice pericol. Nu se teme nici ca o sa cada, nici ca o sa arda. Numai sa nu se lase cuprins de neglijenta. Si sa mai stii ca, atunci ca omul are intauntrul sau pe Hristos, atunci fie ca este singur fie ca este impreuna cu multi semeni ai sai, el isi afla linistea si are pace mereu. Harul lui Dumnezeu nu depinde de timp, ci de modul in care vietuiesti si de mila Domnului. Experienta se dobandeste, intr-adevar, o data cu trecerea timpului, dar harul – de aceea se numeste har, adica dar, pentru ca depinde de Dumnezeu – se daruieste in functie de caldura credintei, de smerenie si de voia cea buna. Solomon a primit har cand era de doisprezece ani. Daniil la aceeasi varsta. David pe cand pastea turmele tatalui sau. La fel toti cei vechi si noi. Imediat ce omul ajunge la cainta adevarata, harul se apropie de el si sporeste o data cu cresterea zelului. Experienta cere nevointa indelungata. Inainte de orice lucru, cei care cere har de la Dumnezeu trebuie sa indure ispitele si necazurile, in orice fel ar veni acestea. Iar daca in timp de ispita se nelinisteste si nu arata destula rabdare, nici harul nu va veni, nici virtutea nu o savarseste si nici nu se invredniceste de vreun dar duhovnicesc.
Daca cineva a aflat care este darul lui Dumnezeu; cum ca sunt necazurile si, in general, tot ceea ce ne aduc ispitele, acesta a aflat cu adevarat care este calea Domnului. Acesta asteapta ispitele sa vina pentru ca prin acestea se curateste, rabdand se lumineaza si ajunge sa vada pe Dumnezeu. Altfel Dumnezeu nu poate fi vazut, decat numai prin intermediul cunostintei. Iar cunoasterea este vederea duhovniceasca (theoria). Adica atunci cand simti ca Dumnezeu este langa tine si ca te misti inlauntrul lui Dumnezeu si ca orice faci Acesta vede si esti atent sa nu-L superi cu ceva – pentru ca vede si cele dinlauntru si cele dinafara – atunci nu pacatuiesti. Deoarece Il vezi, Il iubesti si te ingrijesti ca sa nu-L intristezi. Asadar, oricine pacatuieste, nu vede pe Dumnezeu, este orb.
Sursa: Mărturii din viaţa monahală

Un comentariu la „Gheron Iosif Isihastul: HARUL LUI DUMNEZEU NU DEPINDE DE TIMP”

  1. Mare sfant… pot sa dau si EU o marturie traita personal! Citisem viata Sfantului (si nu gresesc spunand asta, 1) are sf.moaste, 2) face minuni si chiar se arata unora si ii ajuta in mod miraculos, 3) unora care au evlavie fata de el, din icoana sau poza cu el sau care au un obiect ce a apartinut sfantului, raspandeste miros de mireasma, asa cum si eu am trait aceasta! Cum?
    Cand s-a nascut baietelul nostru Nectarie, pe la 2 luni (august 2011), intr-o noapte pe la 2, el s-a trezit sa manance! Si dupa ce mancat laptele, eu l-am luat in brate sa il tin in sus sa poate ragai. Mentionez ca in acea zi, am scos la imprimanta fotografia Sf.Iosif si am pus-o pe perete langa mobila! Si plimbandu-ma in casa cu bebele, si trecand prin fata pozei, am simtit miros de mireasma dintr-acea parte… M-am mirat… si am continuat sa ma plimb… la a doua tura, am simtit si mai pronuntat… Mirarea mi-a crescut si mai mult nu intelegeaam… la a treia tura am simtit profund… si mi-am intins capaul catre poza sf.Iosif si am simtit cum ca de acolo venea mireasma… si am inceput sa plang de bucurie… ca imi primise sf.ioisf dragostea ce tocmai se infiripase in inima mea pt el, la terminarea cartii cu viata sa, „Staretul meu, Iosif Isihastul” a ucenicului sau, singur ramas in viata, p.Efrem Filothitul! Am incercat sa simt si a 4a oara, dar NU s-a mai repetat… asta m-a incredintat ca a fost MINUNEA Sf.IOSIF pt mine si ca legatura noastra sufleteasca a prins VIATA!!! De atunci il am aproape ca si pe Sf.Nectarie… EI doi, imi sunt cel mai aproape de suflet dupa Maica Domnului!
    MINUNAT ESTE DUMNEZEU INTRU SFINTII SAI!!!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: