Biserica Ortodoxă Ucraineană: Aşa-zisul „Sinod Unionist” este o adunare a fărădelegii!

sinod5 4

Biserica Ortodoxă Ucraineană:

 Aşa-zisul „Sinod Unionist” este o adunare a fărădelegii

Vineri, 7 decembrie 2018

Autor: Emilios Polyghenis

S-a încheiat în urmă cu puţin timp reuniunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, sub preşedinţia Mitropolitului Onufrie al Kievului şi al întregii Ucraine.

Sfântul Sinod s-a ocupat încă o dată cu chestiunea ucraineană, deciziile Patriarhiei Ecumenice,  „Sinodul Unionist” şi persecuțiile ierarhilor şi clericilor.

De asemenea, Sfântul Sinod al Bisericii Ucrainene informează că va apela la Organizaţiile Internaţionale pentru Drepturile Omului, dar îi va informa şi pe Întâistătătorii Bisericilor Locale Ortodoxe.

Potrivit informaţiilor Romfea.gr, Sfântul Sinod a hotărât:

 1. Amintim că Biserica Ortodoxă Ucraineană a adresat de mai multe ori apeluri la puterea de stat să înceteze să se amestece în viaţa bisericească a Ucrainei.
 1. Declarăm că în baza Hotărârii Sinodului Ierarhiei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din 13 noiembrie 2018, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, la fel ca şi alte Biserici Ortodoxe Locale, nu recunoaşte deciziile Patriarhiei Constantinopolului (11 octombrie 2018) în ceea ce priveşte extinderea jurisdicţiei Patriarhiei Constantinopolului pe teritoriul Ucrainei, anularea excomunicării şi caterisirilor bisericeşti ale conducătorilor schismelor bisericeşti din Ucraina.
 1. Declarăm că Patriarhia Constantinopolului nu are niciun drept canonic să convoace vreo reuniune în Ucraina, nici să invite Arhierei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
 1. Aşa-zisul „sinod unionist” este o adunare a fărădelegii, din moment ce la acesta urmează să ia parte reprezentanţii grupărilor schismatice.
 1. Luând în considerare toate acestea şi având ca bază Hotărârea Sinodului Ierarhiei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din 13 noiembrie 2018, nu este permisă Arhiereilor, clerului, monahilor şi mirenilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene participarea la aşa-zisul Sinod Unionist.
 1. Ne exprimăm puternica îngrijorare faţă de numeroasele cazuri de presiune asupra Înaltpreasfinţiţilor Arhierei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în scopul unic ca prin teamă să-i oblige să ia parte la aşa-zisul Sinod Unionist, fapt care constituie o încălcare a jurământului arhieresc, pe care arhiereii s-au obligat să-l ţină până la moarte.
 1. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene nu a împuternicit pe niciunul dintre Episcopi, clerici, monahi şi mireni să reprezinte Biserica Ortodoxă Ucraineană la aşa-zisul Sinod Unionist.
 1. Potrivit Cartei Statutare a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene se convoacă de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care este Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului şi al întregii Ucraine.
 1. Biserica Ortodoxă Ucraineană va considera orice hotărâre a aşa-zisului Sinod Unionist ca nulă şi fără nicio validitate legală şi canonică.

În sfârşit, Sfântul Sinod al Bisericii Ucrainei îl roagă pe Mitropolitul Onufrie al Kievului şi al întregii Ucraine să informeze Bisericile Ortodoxe Locale, pe Împuternicitul pentru Drepturile Omului în Ucraina, Organizaţiile Internaţionale pentru Drepturile Omului, precum şi ambasadele în legătură cu intimidarea şi urmăririle penale ale clericilor şi mirenilor din Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

Traducere: www.acvila30.ro sursa: romfea.gr 

Legături: 

Un comentariu la „Biserica Ortodoxă Ucraineană: Aşa-zisul „Sinod Unionist” este o adunare a fărădelegii!”

 1. Ce scandal fac rusii cand pierd din putere. Dar aduna ce au semanat. Ce cauta sa mai aiba putere in alte state? Daca s-ar fi retras de bunavoie de acum 30 de ani, ar fi fost de mult pace. Dar nu lasa puterea de bunavoie, si tot patriarhul ecumenic e batjocorit. Oricum succesiune de evenimente e simpla.
  E jenant cum numesc fara de lege pe cel care si-a dorit inca de acum 30 de ani autocefalia dupa dreptate si pe care tot ei l-au alungat. Jurisdisctia nu e problema dogmatica, nu e motiv de schisma si excomunicari. Drept e sa se supuna puterii seculare si sa accepte situatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: