Acasă > APOLOGETICA, ATITUDINI, BISERICA CIPRULUI, BISERICA UCRAINEI, PATRIARHIA ALEXANDRIEI, Schismatici > NOI INFORMAȚII ÎN LEGĂTURĂ CU POMENIREA SCHISMATICULUI EPIFANIE ÎN CIPRU

NOI INFORMAȚII ÎN LEGĂTURĂ CU POMENIREA SCHISMATICULUI EPIFANIE ÎN CIPRU

papas_mnimoneusi

Legături:

Cu mult fast a fost sărbătorită pe 12.11.2019 pomenirea Sfântului Ioan cel Milostiv, Arhiepiscopul Alexandriei, ocrotitorul şi protectorul Limasol-ului.

În biserica Sfântul Ioan cel Milostiv a fost oficiată Sfânta Liturghie Patriarhală, care a fost prezidată de Patriarhul Teodor al Alexandriei şi al întregii Africi.

Este demn de menţionat faptul că Sfânta Liturghie Patriarhală nu a fost transmisă de postul de televiziune, cum se întâmpla de obicei, dar nici de postul de radio al Sfintei Mitropolii.

În ultimele 24 de ore a existat teama că Patriarhul Teodor îl va pomeni pe schismaticul Epifanie în cadrul Sfintei Liturghii, deși i s-a cerut politicos să nu o facă.

Însuşi Patriarhul, la întrebarea RIK (nota trad. RIK este postul naţional de radioteleviziune din Cipru) legată de problema pomenirii, a declarat că „trebuie mai întâi să discut cu Preafericitul (Hrisostom, Arhiepiscopul al Ciprului)”.

Potrivit informaţiilor, la început se hotărâse să se facă doar pomenirea Patriarhului Ecumenic şi a Arhiepiscopului Ciprului.

În cele din urmă Patriarhul Alexandriei, în timpul Sfintei Liturghii Patriarhale, l-a pomenit pe schismaticul Epifanie ”al Kievului”.

Mai exact, la momentul Vohodului Mare, patriarhul Teodor a ieșit pe solee, iar episcopii au rămas în altar, așa cum prevede tipicul. Imediat ce altarul s-a golit de preoți, diaconi și paraclisieri, trei episcopi africani ai Tronului alexandrin s-au apropiat în fugă de mitropolitul locului Atanasie (fost ucenic al Sf. Paisie Aghioritul) și au început să-i povestească ceva cu multă agitație și emoţie.

3 africani cu Atanasie

Senzaţia a fost că până în ultimul moment patriarhul Teodor nu l-a informat pe mitropolitul locului Atanasie că intenționează să-l pomenească pe Epifanie şi, de aceea, susținătorii săi – episcopii din Africa – au alergat imediat spre Atanasie, ca acesta să nu poată întreprinde nimic, ca reacție. Cu câteva minute înainte de aceasta, patriarhul Africii a studiat foarte atent nişte hârtii împreună cu asistentul său, care a discutat cel mai activ dintre toţi cu ÎPS Atanasie.

papa si asistentul

Evident că clerul cipriot și credincioșii ciprioți au fost indignaţi şi jigniţi de un asemenea comportament al episcopilor din Africa. Imediat după pomenirea lui Epifanie, au fost cumpărate plicuri și au fost tipărite spre distribuire fotografii cu înscrierea în limba greacă „Onufrie este Mitropolit, Epifanie este schismatic, Teodor este Iuda”.

Teodor este Iuda

Dar nimeni nu voia să jignească pe ierarhii ciprioți. De aceea, spre deosebire de comportamentul viclean și ascuns al patriarhului Teodor, totul a fost convenit de partea cipriotă. Mai întâi, fotografiile au fost arătate unuia dintre clericii Mitropoliei de Limassol și s-a anunțat că există intenția de a o distribui tuturor clericilor și episcopilor. El a spus că acest lucru este corect și că nu este împotrivă. Apoi, s-au apropiat mai întâi de mitropolitul locului Atanasie și i s-a înmânat o fotografie fără plic. S-a uitat, a citit, a băgat-o în buzunar și nu a spus nimic. Și din moment ce nu a criticat gestul, plicurile cu fotografii au fost distribuite în altar tuturor episcopilor și unei părți din preoți, diaconi și paracliserilor. Apoi, distribuirea a fost continuată pe stradă. Din cele 30 de fotografii, 25 au fost distribuite clericilor.

Citește pe același subiect și:

  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.